onsdag 15 juli 2020

Hammarband

Jodå, regnet fortsatte även idag. I alla fall till mitt på eftermiddagen.

Den morgontidiga svärsonen satte upp byggställningen innan några av oss andra ens hunnit vakna.

Snygg bild på bygget uppifrån muren.
Vi hade beställt mer virke inför kommande vecka med leverans i morgon men plötsligt var lastbilen här så det blev en hastig start på dagen. Nåja, det spelar ju ingen roll, en dag tidig är ju bättre än en dag för sent och ”vår” chaufför vet var vi vill ha virket. Han var upp och kollade bygget också, det är många som undrar vad vi egentligen håller på med. Det är inte utan att vi gör det också ibland.

Som tur är har vi hjälp av spindelmannen när vi bygger, det gör allt så mycket lättare!

Dagen kom sen att handla om hammarband för hela slanten. Hammarbandet är det som ligger ovanpå de stående stolparna och som takstolarna ska vila mot. Även här har vi 150x150 stolpar så det kräver två starka för att få dem på plats när de är mellan 260 och 420 cm långa. De skarvas halvt-i-halvt med skarvarna på de stående stolparna. Mycket såga och bära blev det. Två starka karlar lyfte de tunga stolparna på plats längs ena långsidan.

Regnet fortsatte att falla, även under tälttaket bildades sjöar på betonggolvet. Den yngre familjen tog en ledig eftermiddag och for till IKEA i Västerås, om det blev så mycket avkoppling kan diskuteras med två kvicksilver till ungar.
Maken och jag sågade resten av hammarbanden och tog en förlängd fikarast med lite jobb som behövde göras för vårt avlönade arbete. Lagom till att vi började skruva fast de bitar som redan låg på plats kom den yngre familjen tillbaka och mågen kunde rycka in igen. Regnet hade upphört sedan en tid men fukten gör att vi blir blöta ändå, inifrån dock.
Idag kom även den första (och förhoppningsvis sista) arbetsskadan, en mycket lätt sådan. När vi lyfte en stolpe från virkeshögen rullade en av de andra ner och träffade mig. Det hade kunnat gå illa men jag fick bara ett lättare skrapsår på smalbenet. Det visade sig att den stolpen låg på en allt för kort tvärslå så det var helt enkelt en felaktig packning från sågen. Sån tur att det träffade mig och inte barnbarnen! Och lika stor tur att den bara skrapade benet och inte slog till med full kraft på det eller foten. Skrapsår överlever jag, brutet ben eller trasig fot hade varit värre.

Hammarbanden skruvades fast i de halva delarna. Eftersom det är tjocka reglar så skruvades först den undre regeln fast i den stående stolpen sen skruvades den övre fast i den undre. Lite knöligt det där. Vi bygger ju med både hängslen och rem så vi sätter fast hammarbandet med dymlingar i stolpen utöver skruvarna. Vi borrar således ett hål genom hela hammarbandet ner i stolpen, i den slås en rundstav (ja vi fuskar, inte orkar jag tälja egna dymlingar) ner i hålet. Hål och dymling är ca 32 cm   djupa/långa och 25 mm i diameter och lite lim hjälper till att fästa dem i varandra. Det är tur att vi har vår gamla Hilti som orkar med så stora hål.



 Dymlingarna sågas sedan av jäms med hammarbandet.

Innan vi tog kväll så flyttades byggställningen till andra sidan så att vi är redo för resten av hammarbanden i morgon. Dottern bjöd återigen på en god middag, det är sån lyx att slippa laga mat när vi bygger och bara kunna sätta oss vid dukat bord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar