fredag 17 juli 2020

Äntligen sol!

Så återkom solen, så skönt! Och vad gör maken då? Jo, åker till golfbanan...  Är det inte typiskt? Men, å andra sidan gick han nio coronasäkrade hål med sin snart 91-årige far som han inte träffat på fyra månader pga pandemin, så han är förlåten.
Innan golfen sattes de sista hammarbanden upp samt att vi prövade ut en av stämpen vi ska använda för att sätta upp takstolarna. Medan golfen pågick passade vi övriga på att storhandla eller att bada. Skönt med lite paus i bygget.


Idag fortsatte arbetet med att sätta upp fler stämpar, flytta byggställningen och börja göra mallar för takstolar. Jag tog dotter och barnbarn med på en utflykt till Åsby kött och vilt samt Hem och Trädgård. När vi kom tillbaka hade vi fått finbesök av barnbarnens farfar på hans årliga besök med motorcykeln. Alltid lika välkommet och trevligt!

Årets stora investering på ställningsfronten blev fyra rejäla stämpar. Dvs stolpar som är höj- och sänkbara upp till fem meter och som ska hålla en temporär nockbräda som vi ska lägga takstolarna mot. Ställningen har även kompletterats med stödben och fler sidstycken så vi kommer upp till hela husets höjd.
 Sen var det dags att börja med mallen till takstolarna. Vi gör våra egna denna gången av samma 150x150 stolpar som de stående. Det kommer att bli tungt. Rejält tungt. Nu gör vi mallar av lite ”enklare” virke, 47x150, sånt som andra använder som takstolar. Men varför göra som alla andra? Det är ett pussel att få det som vi vill, det är ju inga standardlösningar direkt. Oavsett är det högt att stå på den högsta plattformen, taket ska ju vara 5 meter högt.

Det är många vinklar, vi prövar, mäter, sågar, prövar igen, gör om för att få en bra mall att använda för att tillverka 18 takstolar. Men visst blir det en häftig konstruktion?
 Ställningen, stämp och stegar utgör ett rejält spindelnät.
 
Lite gammalt, lite nytt... jo, jag ville ha några delar av den gamla ladan i den nya. Några synliga stolpar kommer byggas in i kallsalen. Här är den första gamla stolpen på plats.

Över vårt huvud svävar kungsörnarna och ackompanjerar byggandet med sitt ”Klyh, Klyh”. Idag såg vi tre unga och har vi tur är det fem stycken som far över byn. Det är otroligt mäktigt med dessa stora fåglar så nära oss.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar