måndag 22 juli 2019

Grabbarna grus

Sex lass makadam, 16 ton per lass. Det blir lite grus det.

Sex varv till grustaget, det tar tid. Förmiddagen gick således åt till att hämta massorna.

Det fanns en viss fundering över hur nattens regn skulle påverkat grävningen, skulle det ha blivit en swimmingpool? Barnbarnen önskar det, hellre än en lada. Men regnet hjälpte nog snarare till att binda sandjorden vilket är positivt. Det kom några skurar under dagen med, men inte så långvariga, tack och lov.

Lite finlir skulle fixas runt verkstan, eftersom vi är oroliga för sättningar så blev det lite handkraft först och maskin efter det. Jag är som alltid imponerad av proffsförare som hanterar skopan med millimetrar tillgodo.

Bärlagret är mellan 30 och 40 cm tjockt av 16-64 kross. (undrar varför man mäter grus/kross i multiplar av 8?) Det vägs av och paddas väl. Paddan väger 500 kg så när den var igång blev det en smärre jordbävning! Hörselkåpor anbefalles för stora och små.




Vatten och avlopp skulle också läggas ner och, vad gäller avloppet, vägas av för rätt fall. 1 cm per meter ska det vara, inte för mycket och inte för lite. Vattnet får inte rinna för fort för då hinner inte toapapper och fekalier följa med men det får heller inte stå still.


Lilldrängen ska vara med i allt som händer, helst mitt i och med alla verktyg som han kan hitta. Precis som hans storebror under förra bygget är måttbandet bäst. Men om den äldre hade ett 2-metersband så har lillebror ett på 30 eller 50 meter. Tomten är numer väl uppmätt och inmätt.

Från att ha sprungit långa vägare när maskinerna kommit för nära eller låtit för mycket sitter den lille kvar när skopan närmar sig, i trygg förvissning att maskinföraren vet vad han gör. Som mormor är man inte lika trygg, jag tycker gott ungar ska hålla sig på replängds avstånd från stora maskiner.

Allt blev inte färdigt idag, i morgon ska resten av bärlagret på och därefter ett lager med finare grus. Sen är det äntligen dags för sulblock!

När vi inte kunde göra mycket i gropen så har maken ägnat sig åt resten av myggnäten samt att dra om lite el i ”Snickis”. Småtrollen har ägnat sig åt att såga. Det spelar inte så stor roll vad de sågar eller vad det ska bli. Såga räcker. 
Pappa och morfar assisterar.

Dagen sammanfattas i nedanstående bild, lilleman är med morfar. I bygget. Mitt i centrum.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar