tisdag 23 juli 2019

En sten, och sen en till

Långsamt. Det sammanfattar bygget. Men vem har bråttom? Ja, mer än jag som inser att halva semestern gått och stressen av att komma nån vart sätter in.
Målet? Jo men det var ju en murad grund den här sommaren. Men ändå... Får jag säga upp mig och bygga i stället för att jobba?

Grus idag igen. Singel. 4-6 mm. Mellan 5 och 10 cm tjockt. Det här går inte att padda, det bara glider bort. Jag antar att det beror på att det inte finns något stenmjöl som binder. Men jag vet inte.
Som vanligt är jag imponerad av precisionsarbetet. Det finns många tillbehör till en grävmaskin jag inte hade en aning om, den här avjämnaren, till exempel.

Avloppet vägdes av och vattenslangen fick flyttas något, den var inte på rätt plats, men det ordnade sig snabbt.

Runt avloppsröret ligger endast det finare gruset, inga större stenar av krosset som kan förstöra plaströret.

Dagens stora utmaning var att inte köra sönder avloppsrören med grävmaskinen eller frontlastaren. Vi var inte riktigt överens, vi och grävaren. Vi vill ha avloppet under gruset, han tyckte vi kunde dra det i trossbotten. Vi vann, om man säger så. Vi bestämmer, han utför. ”Ni har era idéer”, japp! Så är det!

Kopplingen till avloppet och vattnet som ligger sen tidigare. Ovanpå avloppet ligger en isoleringsskiva som vi måste få till igen. Ovan den går strömkabel till lillstugan. Det gula plastbandet som ska ligga ovanpå är borta så det blir att fixa ett nytt innan vi lägger igen hålet. Det bandet har faktiskt räddat två kablar denna grävning, det är så lätt att glömma var de ligger exakt.

Till slut var grusningen klar och grävaren med medarbetare kunde packa ihop och fundera på den där semestern som kanske ska börja. 


Några sulblock hamnade där de skulle (hoppas vi), lite kryssmätningar och många uträkningar senare så ligger några på plats. I morgon börjar vårt stora arbete med grunden.

I övrigt har vi firat födelsedag (another 25), fått besök av en farfar med särbo på en mycket populär motorcykel samt hittat en kompis till 6-åringen (grävarens son) med egen 4-hjuling som skapade stort avund! 

Den utlovade pannkakstårtan får avvakta till i morgon. Kvällen avslutades med en grillmiddag innan småtrollen skulle knyta ihop svansarna för natten.

Dagen har varit mulen och lite sval, regnet hängde i luften ett tag, men i morgon ska värmen återkomma. Då får vi se hur vi orkar i bygget!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar