måndag 29 juli 2019

Förbereder gjutning

När temperaturen är över 30 grader i skuggan är det inte alldeles lämpligt att gjuta sockeln. Betongen brinner för snabbt och måste vattnas länge och mycket för att inte bli försvagad. Med tanke på torkan och låg grundvattennivå känns inte det helt optimalt. I natt och i morgon har det utlovats regn samt halverade temperaturer vilket är utmärkt byggväder! På med långkalsonger, tjocktröja, mössa och vantar bara.
Så helgen har varit lugnt, endast några få armeringsjärn har böjts till och lagts på plats. Idag kom resten dit och najades ihop.
Enligt rekommendationer från tillverkaren ska det vara rostfri eller försinkad bistål men vi kör med 8 mm armeringsjärn. Det håller ihop och räcker för oss.

I hörnen på sulblocken satte vi brädor alternativt plyfa som formvirke, och mot verkstadsgrunden blev det lite pussel med sten, block och formvirke. Där lade vi lite armeringsnät som var över från tidigare projekt.
Vi lade även ut sulblock som bas för bärlinan. Det hade räckt med några murblock men vi har ju 9 sulblock över som lika gärna kan användas.

Lite overkill är det med 2x3 sulblock men vad gör det när vi har materialet hemma. Även dessa armerades med nät, vilket egentligen inte heller behövs. Men hängslen och livrem funkar bra hos oss.

Nu är vi redo för morgondagens (och nästa dags) tunga arbete med att fylla blocken med betong. Många säckar är det. Betongblandare inhandlad och maken ska bära hinkar. Fram med det gamla oket, det går nog inte att köra skottkärra i det lösa gruset.
Själv tänkte jag att jag skulle sköta på- och avknappen på blandaren, men tydligen är det jag som ska motverka luftbubblor och sköta avrivningen. Nåja, vi får väl se...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar