söndag 2 augusti 2020

Helgarbete

Maken inleder lördagsmorgonen med att väcka omgivningen genom att med vinkelslipen kapa gängstav till takstolarna. Grannarna som just kommit upp till sin stuga var säkert inte imponerade.
Vi vägde av muren vid garaget så vi får samma höjd på hammarbandet som i övriga huset. Utöver syllen behövde vi komplettera med en 30 mm tjock bräda.

Vid lunchtid kom dottern med familj upp igen, skönt att de är behjälpliga när vi ska sätta upp takstolar.
Syllbrädan är den vanliga 47x150 och den fästes i muren med 130mm långa lättbetongskruvar. På muren ligger en bit syllpapp som skydd. 30 mm brädor är det ont om så den sågade vi till av en 47x150 och fäste den i sin tur i syllbrädan.
Att allt får samma höjd, dvs är i våg, kollade vi genom att lägga en bräda mellan murarna. Turligt nog har vi inte fått upp en av de långa bjälkarna under loftgolvet då stämp och ställning står i vägen och den var lång och rak nog att räcka över hela öppningen.
Vi konstaterade glatt att vi varit duktiga murare för allt var i våg!
Syllbrädorna till garagegolvet fästes även de i de murblock som murats på betonggolvet. Här fick syllbrädan fästas med 110mm lättbetongskruv eftersom murblocken är 90mm tjock och vi inte ville borra genom betongen. Självklar ligger även här ett mellanlägg av syllpapp.

Nu var det dags att mäta höjden för de stolpar som ska hålla hammarbandet. Här var det skönt att vara flera för det är tungt och jag gillar ju inte att stå på stege.
Innan kvällen hade vi 6 stolpar klara för att sättas upp när det är dags.
Dagen hade varit ovanligt varm, uppåt 30 grader och halvklart. Kvällen blev en sån där varm och härlig sommarkväll så vi grillade och satt ute på lillstugans altan till långt in på kvällen. Vi har inte haft många såna kvällar den här sommaren så det gäller att passa på att njuta.

Söndag morgon, nåja förmiddag, började make och måg förbereda för takstolarna till tvättrummet. Bort med pressen och de tillfälliga takstolarna av 45x45 och sen lägga ut takstolarna vi tidigare gjort i rätt vinkel och borra hål för gängstaven i nock.


Nu var det dags att få takstolarna på plats. Förra omgången var vi 6 vuxna tillgängliga även om jag inte gjorde så mycket då. Där här gången var vi fyra. Lite fundersamma var vi nog men nu var tekniken redan på plats. Den här tanten fick lyfta och bära betydligt mer än tidigare. 
Barnbarnen hade redan föregående kväll fått instruktioner om vad som gällde, inga barn vid bygget! Fri tillgång till spelplattor, ljudböcker, spel, ritböcker osv men på plats i lillstugan eller på altanen. Den här varma dagen var de inte nödbedda, de stannade gärna inomhus i skuggan. Att de (och vi) fick glass redan före lunch var det ingen som protesterade över. De var otroligt snälla hela dagen, det blev bara en mindre olycka när fyraåringen skulle skära apelsin med kniv. Ett plåster senare och lite kramar av pappa så överlevde han med. En kortare tur till badstranden fick de som belöning med då var det lite kallare och blåste så den blev som sagt kort.

Maken stod i nock, dottern på ställningen i nivå med med hammarbandet vilket innebar att hon fick klättra upp och ner för stegen ett antal gånger. Jag och svärsonen bar och lyfte upp bjälkarna mot hammarbandet varefter han fick kasta sig upp ställningen för att få upp allt på nockbrädan. Den här gången hade vi golvbjälkar till loftet på en utmärkt höjd så med några utlagda brädor på dem så blev det det perfekt plattform att stå på.
Det gick förvånansvärt snabbt att få takstolarna på plats och redan till lunch var alla uppe. Vi lodade dem och monterade diagonala 45x45 för att hålla alla stolarna på plats.

Efter en välbehövlig sillunch där sältan var perfekt i den tryckande värmen, var det så strävorna som skulle monteras. Vi hade förberett dem men inte sågat av dem på längden vis av erfarenhet från de föregående. 
Först skulle stämpen tas ner och de två kvarvarade golvbjälkarna skruvas fast. Den ena stämpen stod ju ivägen för dem. Nu var det dags för strävorna. 
Den första kom snabbt på plats men sen började det trilskas. Takbjälkarna är lite vridna eller böjda och att få en sträva att passa in är inte lätt. Upp och ner för stegen, såga lite här, hyvla lite där, prova, göra om... och till slut satt den där den skulle. Sen var det åtta strävor till. Några passade utmärkt andra ville inte vara med. Det tog hela eftermiddagen att bli klara men nu sitter de där!

På med pressen igen och sen tog vi kväller. De tre som har klättrat upp och ner på stegarna känner av det i benen, jag lär känna av axlar och armar i morgon. Då tar vi nya tag för då blir det garage. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar