tisdag 4 augusti 2020

Vi fortsätter med garaget

Vi var allt lite ledbrutna när vi vaknade i morse, ryggar och ben var rejält trötta!
Sonen kom upp i går eftermiddag efter en helgvandring längs Silverleden och var lika slut som oss övriga.
Dagen började med att sätta upp stämp och nockbalk samt flytta ställningarna. Det tar alltid längre tid än vi tror att få allt på plats, borra hål i takstolarna samt såga till hanbjälkar.
Efter lunch började vi med takstolarna. Sju stycken skulle upp, denna gången utan snedsträvor, vi använder hanbjälkar istället.
Det kändes tyngre och besvärligare än de över tvättrummet trots att vi var en mer som lyfte och bar. Antagligen var det golvbjälkarna till loftet som gjorde allt så enkelt, de brädor vi lade ut där var så praktiska att gå på. Nu fick byggställningen göra sitt och konstigt nog saknar vi alltid nån sida, stödben eller plattform som hade varit praktiskt att ha trots att vi köper extra inför varje projekt.

Barnbarnen fick som vanligt fri tillgång till surfplattor och mobiltelefoner. Lite glass, snacks och sen en tur till stranden håller dem lugna när bygget är i en besvärlig och presumtivt farlig fas. I morgon kanske det blir lite mer utomhusaktiviteter, nu är ju det mesta av höjdarbetet avslutat. Men så otroligt snälla de är under dagen och håller sams. Visserligen får vi igen lite på kvällen men det är ju ganska normalt för en 7- och 4-åring.

Takbjälkarna var som vanligt sneda och vrida men till slut var alla på plats trots att vi plötsligt saknade en gängstav med muttrar. Maken envisades med att han kapat sju stycken men nu hade vi bara sex. Misstanken föll på fyraåringen som haft en som en hantel och ”tränat”. Minnet för en fyraåring är dessvärre lika kort som ”hanteln” så den  stod inte att finna, det vara bara att tillverka en ny.

När alla sju takstolar var uppe kastade sig sonen i bilen för att köra söderöver till sambon som väntade tillsammans med katten. Vi andra avslutade med att sätta upp hanbjälkar som dottern sågat till och en liggande 47x200 som kompletterade den som redan var monterad mellan två stolpar.
Hanbjälkar ska det bli på fem av sju takstolar, en på varje sida och som vanligt använder vi 47x150 som virke.
På de två övriga takstolar som är närmast murarna på var sin kortsida monteras en tvärgående bjälken ovanpå hammarbandet vid basen av takstolen. Där använde vi endast en 47x150 som ligger intill muren.



 Alla hanbjälkar vägdes av med rätbräda och vattenpass.
 Det ser rakt ut!

Mot kortsidan av verkstaden ser vi skillnaden mellan nya och gamla, numer rivna, byggnaden. Vi har breddat lite så att ladan får samma bredd hela vägen samtidigt som vi har höjt taket med en meter ungefär,
På torsdag morgon kommer råsponten till taket, innan dess måste vi mura båda kortsidorna upp till nock. Det blir morgondagens jobb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar