fredag 1 januari 2021

Ruter in och fönster ut, sa glasmästar’n

Min far älskade konstiga uttryck, några fick han från min morfar och många hänger kvar hos mig. ”Ruter in och fönster ut, sa glasmästar’n” är ett av dem som oftast dyker upp i samband med kortspel. Nu tycker jag att det passar bra på bygget för vi har monterat fönster och glasdörrar. 

”Ett äpple om dagen håller doktorn borta” är ett välkänt uttryck, i vår familj kompletteras det med ”om man träffar med första kastet”. Nej, vi har inte kastat äpplen, däremot har vi tagit en glasdörr om dagen. Visst hade vi kunnat montera fler samma dag men är det nåt vi lärt oss efter drygt 37 år tillsammans och många renoveringsobjekt så är det att vi ska vara utvilade, mätta, inte stressa samt ha bra ljus för att arbeta ihop. Dörrar är inte heller vårt favoritobjekt att montera, ibland har vi tagit in hjälp för att få det bra, och därför är det än viktigare att vi inte tar i för mycket. 4 dörrar, 4 dagar. 3 gick förvånansvärt lätt, den fjärde (som var nummer två i monteringsordningen) knölade lite vilket bevisade vår tes. Men nu sitter de där!

Fönstren gick lätt att få på plats. Det är ju samma teknik som dörrar men betydligt lättare!

Grunden är att väga in botten/tröskeln. Karmen monteras först, sen hakar man på fönstren. Med hjälp av nivåskruvar som skruvas ner i kortlingen/syllen och vägs av så hamnar fönstret/dörren rätt. 

Nivåskruven var en ny upptäckt, vi har tidigare använt karmhylsor och behövt borra stora hål i syllen vilket kan ge fuktproblem om man har otur. Förr användes kilar och det funkade också men nivåskruven var en positiv nyhet för oss. Vattpass och laser är bra uppfinningar det med.

Sen lodas karmen så den är rak inåt/utåt. Vi skruvade fast en liten plyfabit diagonalt över de övre hörnen på spikläkten så fönstret/dörren kunde luta mot. Då blev det både säkrare att jobba så karmen inte riskerar att falla ut och samtidigt som vi får en fast punkt att loda från. När allt är okej vågrätt och lodrätt så kollas karmen för skuvning. Dvs är den helt kvadratisk/rektangulär eller lutar den så den blir mer rombisk. Nu får karmhylsorna jobba! Inåt, utåt, hit eller dit, och när man sen drar åt karmskruven så drar den snett igen. Och då får man göra om processen. Ni förstår att tålamodet måste funka? Om allt är rakt åt alla håll så är det bara att hänga på fönstret och förhoppningsvis så är det bra så. Fönsterdörrarna är inte så ”bara”, tunga som attan, fyra gångjärn på varje dörr som ska passas in och sen ska avståndet mellan dörr och karm lika bred. Här får man skruva och justera tills man är nöjd eller helt enkelt ger upp.

Dörrarna skruvas med 6 karmskruvar på varje sida, fönstren med två. Garagedörrarna skruvades även uppåt då de var så breda.

Som sagt, 4 dörrar, 6 fönster och nu är alla på plats. Vi fick lite huvudbry när jag hittade små brickor på garagegolvet, var kom de ifrån? Jo, det visade sig att våra överhängda fönster (gångjärnen sitter i överkant) hade en bricka i gångjärnen, och mycket riktigt hade vi tappat fyra stycken när vi bar runt på fönstren. Bara att plocka ner och sätta dit.

Kortsidan med fönstret som hamnar i tvättrummet. Fönstret till loftet finns men det ska målas innan det sätts in. Det skulle också vara skönt med ett golv på loftet innan montaget.
Baksidan/ängssidan med två glasdörrar och ett fönster i kallsalen, ett fönster till bastun och sen ytterdörren till tvättrummet som sattes in för jul. Nu kompletterad med en tillfällig trapp.
Också baksidan med två fönster i garaget.
Gårdssidan har två glasdörrar till salen och ett litet fönster till toaletten. Vi väntar på leverans av en ytterdörr.

Sammanfattningsvis så har väl det eländiga pandemiåret 2020 varit ett ganska bra år för att bygga hus. Det har ju inte funnits mycket annat att göra. Vi har försökt begränsa oss, umgås ytterst lite och på bra avstånd till grannarna. Några besökare har vi haft under sommaren och i höstas skedde älgjakten även den med så mycket avstånd som de kunde få. Affärerna har satsat hårt på ”click & collect”, dvs beställ på nätet och hämta snabbt och säkert i butiken. Vi har haft många leveranser direkt till stugan som visserligen kostar men som är himla praktiskt. Att kunna sköta vardagsarbetet på distans från stugan har också varit positivt. Vi kar varit på plats när leveranserna kommit, har kunnat göra lite småsaker på bygget på kvällstid, kunnat utföra ärenden på stan som behövts utan att ta ledigt en hel dag och fått en känsla av långa helger trots att vi jobbar som vanligt. Mindre stress, kanske? Så trots allt elände i världen så har det funnits ljuspunkter i vår tillvaro.

Nu se vi fram emot ett nytt år, nya möjligheter och förhoppningsvis ett duschrum när sommaren är slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar