söndag 27 december 2020

Julförberedelser?

 Det blev en kort vecka i stan, redan på torsdagen var vi tillbaka i stugan för på fredagen kom garageportarna. Själv satt jag i en videokonferens hela dagen och märkte inte något förrän jag såg att transporten gav sig av. Det är bra med hörlurar som stänger ute allt onödigt ljud, tur att maken var på plats denna gång. En bra chaffis var det också, han förstod att backa upp mot ladan från rätt håll. Bra där Schenker! Eländigt tunga är portarna. 240 cm höga och 250 breda i karmmått samt en dörr på 240x120. Allt ställdes förstås av utomhus och sen var det upp till oss att bära in dem.

In kom de till slut. Endast förrådsdörren var monterad vilket gjorde det enklare. Till de stora portarna kom karmen i delar. 
Sen fick de vila i garaget tills monteringshjälpen anlände.

Vi gjorde färdigt all spikläkt på ängssidan och garageväggen mot gården fick sin isolering, vindväv och spikläkt. Nu kom även en snedsågad läkt upp som den övre dropplisten ska ligga mot så det är redo för att sätta panel när vi känner för det.

Barnbarnen kom på besök under söndagen medan deras mor agerade coronasäkrad chafför åt sin farfar, och de var lyckliga över att få gå upp på byggställningen för en gångs skull, en meters höjd kände vi var okej att vara på. 
I övrigt grillades det korv, varma mackor och marshmallows. 

Småtrollen upptäckte även att de kunde krypa in i grunden och med var sin ficklampa undersöktes bygget från undersidan. Mörkt och lite läskigt men kul att krypa mellan de två inspektionsluckorna. 
Jodå, det sitter två småtroll där inne i hålet.

Söndagkväll kom även sonen med sambo och katt till stugan, ett tacksamt tillskott av starka armar och ryggar. Jag började min julledighet och kunde därmed börja laga julmaten medan maken arbetade och de yngre gav sig på att montera dörrkarmar. Jag höll mig ifrån bygget hela veckan och maken varvade möten med att hjälpa de yngre att få garageportarna på plats. 


Garageportarna är obehandlade men ska målas svarta när temperaturen så tillåter, innan dess får en presenning fungera som tak och skydd för regnet när vi jobbar och fällas ner över portarna när vi inte är på plats. Förrådsdörren är grundmålad och ska även den få sin slutgiltiga färg till våren.

På måndagen aviserades även fönster och fönsterdörrar, härligt att få hem dem innan jul! Trodde vi... jo, transporten kom och ställde av sin last. Tyvärr var det fel fönster och endast en dörr. Röda var de också, vi som beställt gröna! De som packade bilarna hade blandat ihop fraktsedlarna så vår leverans hade lastats av i Sollentuna och vi fick deras. Gör om, gör rätt! Det var bara att lasta på igen och vänta på rätt sändning. Den kom tisdag eftermiddag så förseningen var inte jättestor. Fyra fönsterdörrar och 6 fönster bars in i garaget av de tre som inte lagade mat, himla skönt med hjälp! 


Nu saknar vi endast en dörr som är aviserad till vecka två eller tre. Undrar hur den leveransen blir? En av tre har fungerat som den skulle hittills, vi håller tummarna för att den sista funkar bra. 

Onsdagen, dagen före julafton, packade jag julmaten, lämnade de andra tre och for till stan vid lunchtid för att hinna hämta en beställd kalkon innan butiken stängde för helgerna. De tre som var kvar satte upp en dörr på ängssidan, ut från tvättrummet. Den behöver vara på plats innan vi ger oss på fönsterdörrarna som endast kan öppnas inifrån. Den här är färdigmålad vilket är skönt. Svart på utsidan och ljusgrå på insidan.


Det ser långt ut, och plötsligt känns det som ett hus!
Nu var det dags även för de tre kvarvarande att packa ihop och bege sig mot stan för att fira jul.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar