söndag 31 januari 2021

Nu kan vi inte klaga på vintern

 Snö, sol och arktisk kyla, nu kan vi inte klaga på vintervädret! Möjligen kylan då. -14-15° på morgonen gör inte att jag kastar mig ut på en gång, jag väntar helst till kvicksilvret gått upp över -10!

Snöstorm på vägen upp torsdagkväll, men vid stugan kom bara ett litet nätt lager som täckte den hårt packade snön från tidigare. Ganska skönt, faktiskt. Fredagen innebar, förutom jobb, även leverans av isolering och golvspån. Vi fick en bild från bygghandeln om att de blev liite sena, lasset var inte riktigt som de tänkt sig. När bilen kom upp förstod vi varför:

Hälften av isoleringen kom inte på pallar utan lastades och lossades en bal i taget. Chaffisen var inte glad. Det var vår vanliga chaufför så det blev lite snack om det en och det andra och sen dök grannen upp och snacket fortsatte. Så där som det är på landet där alla känner alla. 


Vi hade beställt golvbrunnar från vår grävare som maken hämtade upp. Sen kom han på att han behövde några fler delar därifrån och då blev det hemleverans. Ett tut från en passerande bil och så stod det lite saker på trappen. Att det behövdes ytterligare en grej (planering, vad är det?) innebar en snabb biltur för att hämta det på lastkajen efter stängning. Dessutom kom fakturan på mejlen efter en liten stund. Ibland går det undan!

Helgens arbete var, förutom att bära in allt material, att sätta fast purisplattor till avloppsbrunnarna, lägga blindbottenbrädor och börja med golvisoleringen i tvättrummet. Kylan gör jobbet hårdare, inte bara för att allt går trögare utan för att man är orörlig som en unge i för stor overall eller som en michelingubbe. Jag står för massproduktionen av blindbottenbrädor. Det är det temporära golvet som sågas ner i lagom långa bitar och läggs på plats. Det är nu det visar sig att symmetrin i golvbjälkarna inte är optimal. Cc 60 betyder att avståndet mellan bjälkarna borde vara 55,5 cm, men det visar sig vara allt mellan 53,5 och 56. Nåja, bara att mäta först och såga sen. Högerarmen fick jobba hårt, jag kan snart ta jobb på puben. Inte för dricka ölen men pumpa upp den med en riktig ölpump.

Hål för golvbrunnar, vatten och avlopp från handfat och tvättmaskin sågas ut. Kortlingar och formar för purisplattor skruvas fast. Under dem läggs vindpapp på blindbotten och isolering på det. 


Lite fix och trix som tar tid men sen blir det ”raksöm” som går snabbare. Det får vi dock ta nästa helg för en sektion blindbotten saknas ännu. Det ska fixas lite mer på avloppet där samt ytterligare en golvbrunn.


Som sagt, isoleringen får vänta till nästa helg. Den arktiska kylan ska tydligen ligga kvar hela februari så det kommer att gå lite långsamt framöver. Golvspånet ska limmas och skruvas. Lim i kallgrader är inte kul även om det ska klara ner till -10°. Golvbrunnarna och rören behöver glidmedel för att komma på plats, och det gillar inte kylan så flaskan fick hålla till i makens innerficka för att överhuvudtaget kunna användas.

Innan vi kan börja isolera väggar och tak ska jag behandla vissa delar med Boracol men eftersom det är blandat i vatten så måste det vara plusgrader. Och det dröjer innan vi kommer dit... Men det finns väl annat att göra under tiden!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar