måndag 25 januari 2021

Sol, vind och snö


Under veckan som gått har vi börjat planeringen för nästa steg av bygget, tvättrummet. Vi räknar isoleringsåtgång, letar panel, räknar på trappkonstruktionen mm. Först ut är de två stolparna samt kvarvarande takbjälke.

När det kommer till stolparna och därtill medföljande tyngdlyftning så är det bra med handräckning. Vi bad således den yngre familjen följa med upp över helgen. Svärsonen klarar tyngder betydligt bättre än vad jag gör. Morgontidig som den mannen är så hade han redan hunnit skruva bort delar av det temporära golvet innan maken kom ur. Själv kommer jag med förmiddagskaffet, det passar min dygnsrytm bättre.

För att kunna ställa stolpen på plats mitt i rummet så gjorde vi bärlinan bredare genom att sätta fast två 45mm brädor som dessutom vilar mot grundstenen. Stolpen kommer att utgöra hörnet på bastun och vi har diskuterat lite fram och tillbaka hur den skulle placeras. Skulle takbjälken vila på stolpen eller fästas in i den? Många frågor är det och ibland blir vi inte överens förrän vi står där och måste ta ett beslut för att komma vidare.
Stolpen vägdes in, takbjälken hängdes tillfälligt upp, laserpasset kom fram för att stolparna skulle stå rakt på rad och ytterligare en stolpe monterades.
Nu fick vi användning av en stämp igen för att lyfta bjälken i våg. Himla bra köp det där!


En stående 50x150mm sattes även den på plats för att bygga vägg mot. Här ser vi även var trappan till loftet ska byggas.

Vi fick en solig men blåsig lördag. Temperaturen hölls sig precis ovanför nollan. Regnet som kommit under veckan har tryckt ihop snötäcket men vi hade fortfarande en dm hård snö samt en massa is! Väg, stigar, gångar och altan blev såphala förstås. Som vanligt när barnbarnen är på plats blev det grillad korv och varma mackor över brasan. Gott och mysigt!

På söndagen rensades grunden på gamla löv och annat organiskt material som ramlat ner eller blåst in. Det är praktiskt att använda räfsor i barnstorlek när det är lågt i tak! Därefter isolerades alla avlopps- och vattenrör med stenull som fästes med hönsnät. 


Stenull är riktigt otäckt att jobba med, jag håller mig långt därifrån men även de två som brukar klara sig började hosta och nysa. Munskydd lär ju vara bra att använda, har jag hört.... Jag är så glad att vi beslutat använda träfiberisolering i resten av bygget! Så mycket trevligare att jobba med.

Eftersom vi snart stänger igen grunden så fick även inspektionsluckorna en ”dörr”. Temporärt (långtidstemporärt?) av formplyfa som skruvas fast på vinklar som specialtillverkats för ändamålet.

Muttrarna som håller luckorna på plats kommer från gamla takräcken som vi samlat på oss under åren med olika bilmärken som kräver sina speciella beslag. Praktisk att kunna återanvända det ekorren lagt på lager.
Ventilerna utrustades med ett insektsgaller av koppar på insidan för att förhindra getingbon och råttinvasioner.

Det blev lite smått och gott gjort innan det var dags att bege sig mot stan igen. Kvällsdiskussionen hemma blev trappkonstruktion. Nu ska vi försöka enas om panel i taket. Önska oss lycka till!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar