söndag 30 juni 2019

Sista rycket!

Den här helgen fick vi med oss ”drängen” (svärsonen) och minsta drängen till stugan. Storebror skulle på kalas och fick stanna hemma. Det är mysigt att få rå om den lille på samma sätt som vi gjorde med hans storebror, lite egentid att få fiffilura med morfar och pappa, njuta av att vara ensambarn ett tag. Undertecknad blev således förflyttad från bygge till trossen och barndetaljen igen. Mat- och sovklocka alltså. Nåja, Skalman och jag är goda vänner och har ungefär samma perspektiv på livet så det går alldeles utmärkt!

Sista rivningen skulle till. Så här lämnade vi ladan förra helgen:


Ställningen byggdes upp efter att gamla takpannor flyttats från baksidan. Det känns i tumleden när man flyttar ett hundratal pannor ska ni veta! Sen upp med stegen för att lossa de sista takplåtarna.

Därefter var det bara att ta fram motorsågen igen. Det var något enklare att såga ner takstolarna på den här delen då det fanns ett gammalt tak till en loge att gå på. Inget att lita på direkt, men det funkade. 



På logen låg skräp och gammal halm och vass från taket. Att skyffla bort det var både varmt och smutsigt. 27-gradig värme i skuggan och stekande sol på det är inte jättekul att arbeta i. Själv håller jag mig gärna i skuggan men de andra hade inte samma tur. Golvet bräcktes bort, smutsen yrde och containern blev full igen.

Till sist var bara ramverket kvar, samt en gammal kätte och en trälår.


Lilleman fick ett eget bräckjärn och hjälpte till efter förmåga. Skottkärran gick i skytteltrafik, mågen körde trävirket ner till containern och barnet upp. Tänk att ungar gillar att åka skottkärra så mycket!

Om man inte orkar riva så kan man ägna tid åt den gamla flakmoppen, den behöver mycket kärlek och omvårdnad. U-ringnycklar och skruvmejslar i alla storlekar kommer man långt på även om moppen står still! Han brås nog på sin morbror.

När allt var nere återstod endast hålet in till den stora logen som skulle fyllas igen.
Vi fick finbesök från storstaden och med det en välbehövlig fikapaus. Man tackar! Matlusten var det annars lite si och så i med värmen, sill och kaviar stod högt på önskelistan, kall fil eller yoghurt var näst på tur. Jordgubbar har vi ätit oss mätta på och melon är gott att svalka sig med. Vatten och saft går åt i stora mängder. Uteduschen blev nästan för varm, inte mycket svalka där. Barnpoolen var populär hos den minste.

Även gammelfarfar och faster kom på ett kort besök för att inspektera arbetet. Det är visst ett populärt bygge! Kul är det när släkt och vänner tittar in.

För att enklare kunna lägga en tillfällig panel i hålet så sågades det upp ytterligare. En liggande spikregel fästes i överkant och sen tog vi allt spillvirke som fanns till hands och skruvade upp.
Getingarna blev av med sitt bo och var inte glada, men mest surrade som vanligt de insekter som gillar att bygga bo i gammalt trä. Det är kanske inte helt rätt mot vår minskande fauna att ta deras bovirke, men det finns ju en hel del kvar att grotta in sig i ändå.

En utmattad lilleman hade retirerat till sitt egna hus med en surfplatta för att pusta ut i värmen så nu fick undertecknad vara med och bygga ett tag. Det vill säga, jag skötte kapen en liten stund, alltid något!

Nu är det vädertätt, inte allt för vackert, men lite rödfärg på det där så står det sig bra tills den nya byggnaden täcker det. Dags att åka hem för den här gången, snart hägrar semestern. Undrar om vi får någon som vill gräva åt oss tills dess? 
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar