måndag 3 juni 2019

Konsten att (inte) hålla en tidplan

Så var det således dags att komma igång med byggprojektet. Tre entreprenörer från bygden har fått förfrågan och underlag för anbud om att gräva grunden. Ingen har svarat...
En konstruktör har fått underlag för att räkna på och ta fram ritningar på utförandet, framför allt infästningar av takkonstruktionen. Vi väntar ivrigt! Ritningarna är det ingen brådska med, grunden var planen för sommaren. Resten kommer varefter.

Under helgen vid 1 maj hade vi tänkt padda den yta vi ska ställa en container på under byggtiden. Vi måste ju förvara allt som idag finns i ladan, och det är inte lite. Slänga det vi kan, plocka runt, flytta på saker till våra olika uthus, ja det finns att göra!

En container beställd för leverans helgen före kristiflygare, en skräpcontainer beställd även den så vi inte behöver ägna flera år till att elda resterna av den gamla ladan.

Tidplanen ser alltså ut som följer:
Ställa i ordning ytan för container - runt första maj och helgerna därefter.
Tömma ladan - kristi himmelsfärdshelgen
Riva ladan - nationaldagshelgen
Börja gräva för grunden - så snart det går därefter

Helgen för att padda ytan kom (ytan är uppbyggd av vårt gamla vägmaterial som blev över när vägen drogs om och vi minskade den gamla till gångstig istället). Maken tog en dag ledigt, hyrde padda och upptäckte att marken fortfarande var genomfrusen. Den senaste tiden värme och regn hade inte tagit död på den kalla våren. Bara att returnera paddan och ägna sig åt inomhus arbete istället. Det behövdes det med, så nu är köket nästan helt färdigt!

Ett par veckor senare så blev det en ledig dag till för nu skulle containern komma. Trodde vi ja. Container var inköpt och klar men leveransen hade säljaren glömt att boka. Däremot fick vi skräpcontainern som vi inte behöver på några veckor än. Ja ja, man kan inte få allt här i världen!
Nu fick vi en helg till att ordna den numer tinade ytan som förstås satt sig ordentligt efter tjälen. Grannkillen har en ny liten grävare och tog gärna några timmar med den för att jämna och fixa till den.
Kristi himmelsfärdshelgen kom och på torsdagen hyrdes en ny padda för den sista justeringen innan fredagens leverans. Ytan är uppbyggd och stenar lades längs kanterna för att förhindra att sidorna kalvar ut. Betongplattar vägdes av och snart är allt redo för den efterlängtade containern!









Så på fredagen dök den äntligen upp och lyftes på plats. För att få in lastbilen på ängen där lyftet ska ske så behövdes det avverkas lite skog. I alla fall behövde lite grenar bort för att vidga hålet att köra in på. Ängen är inte plöjd på många år och stenhård men regnet hade gjort ytan lite mjukare och det långa gräsen fick bilen att slira. Kranen lyfte dock 18 meter så det var inga problem att få containern på plats även om det var på håret att den klarade teleledningarna som går intill. Allt nog och väl, nu står den där!
Nej, han står inte under lasten!!


Och här är den äntligen på plats! Tror ni att den blir en temporär förvaring? Knappast... Visst måste varje gård av rang ha minst en container på markerna? Jag funderar på om vi ska måla den röd med vita knutar.
 




Ladan fick vi tömd också! Helt otroligt. Tänk så fort det kan gå ändå. Fyra vuxna och två småtroll bär och släpar. Ut med allt! Far i huset fick sen avgöra vad som ska slängas (jo, undertecknad fick också tycka till). Allt i trä går till skräpcontainern, släpkärran fylls med diverse som ska sorteras. Det lär bli minst tre vändor till återvinningen med kärran men vi är ju stamkunder där redan.
Allt som ska in i förrådscontainern bärs dit, maken får sortera och bestämma var allt ska stå så han hittar sedan. Källarboden städas ur och där hamnar sedan alla trädgårdsrelaterade prylar. Mina gamla sockerlådor och pryttlar jag vill spara staplas väl av tetrismastern (=maken) i det gamla utedasset som inte används och en rostig gammal vedspis hamnar i lekstugan till treåringens stora glädje.

Trots att tidplanen inte hållit under maj så är vi ändå där vi tänkte vara, ladan är tom och till nationaldagen kan vi börja riva.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar