söndag 9 juni 2019

Nu ryker ladan!



Nu ryker ladan! Bokstavligt? Inte av brandrök, men av gammalt damm kanske.
Nationaldagshelg. Pingst. Flagga, grillmiddagar, röka kött, sitta utomhus första långa kvällen för året (med en massa mygg) och allt sånt man ska göra en skön helg i juni. Det vill säga riva hus.

Några vändor till återvinningen först. Två cyklar från början av 80-talet med smala däck lades ut på blocket och försvann inom en timme. Enkelkupigt taktegel annonserades i en Facebook-grupp och bokades på några minuter. De hämtades under söndagen. Lotta sorterade och slängde massa kläder, böcker och gosedjur från uppväxten så där blev det ett lass till för återvinning.

Småtrollen fick en badbassäng modell något större och den fylldes så brunnsvattnet blev grumligt av gammalt borrkax. Nåja det går att bada i ogenomskinligt vatten också, det är ju bara ett extra tillskott av naturliga mineraler! Och badat har trollen gjort. I två långa, varma dagar! Högsommarvärme i början av juni kräver vatten. Och när vi vuxna jobbar på huset vill ingen gå till stranden. Praktiskt med en pool bredvid arbetsplatsen i stället. Uteduschen har också fått jobba, så skönt att den finns!
Några regnskurar har inte hindrat arbetet, åskan och dess korta kraftiga skurar gick snabbt över. Det fina regnet, knappt mer än hög luftfuktighet var bara skönt och mycket välbehövligt.

Först ut var plåttaket. Spikat på plats, så kofoten fick göra nytta. Upp med byggställningen (vi säger varje gång att det är den bästa investeringen vi gjort!) och sen en stege som hängde över taknocken och bands fast med rep i träden på andra sidan.

Det gick förvånansvärt fort att få bort plåtarna på ena sidan!
Isoleringen av vass och halm dammade något enormt men fördelen är att det lär förmultna snabbt när väder och vind får göra sitt.
Delar av panelen försvann den med.
Det blev ljust i den gamla festlokalen när taket försvann!







Byggställningen flyttades och andra sidan gick lika lätt att få ner. Lätt, säger jag som står på marken... ja, fort i alla fall! Jag går ju inte upp på stegen!






 Delar av ladan är i förvånansvärt gott skick, den är ju ändå ca 100 år. Dymlingarna i timmerstockarna ser ut som nya.











Golvplankorna och de nedre varven i timmerstommen är inte lika fina, en del var helt sönderruttnade liksom några av dem som håller takstolarna.


Golvisolering var näver, vilket även används på tak, dock inte på den här ladan. Vi hade näver på vår stuga och det är även näver på taket till källarboden. Med åren blir det bara smulor kvar och otroligt smutsigt!





Till slut står den där, naken. Det är bara stommen kvar när tak och panel försvunnit. Nu får den vara naken till midsommar när vi tar nästa tag!





Helgens skörd blev en full container med bara trämaterial: panel, takvirke, gamla lådor mm. En och annan boddörr gick den vägen liksom en pall och ett hylla. I morgon beställs hämtning och en ny tom container.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar