måndag 3 januari 2022

Nytt år, nya möjligheter.

Så gick mellandagarna i farlig fart med snö och minusgrader, sen kom nyårshelgen med plusgrader och regn. Snön ersattes av isiga gångar och grusvägar, slask och dimma. Riktigt blä-väder!

Den yngre familjen anslöt på onsdagen så när 70 mm isoleringen var på plats kunde svärsonen hjälpa till att sätta upp ångbromsen. Det är enklare med två som går på byggställning och stegar. 





Eftersom vi isolerar med träfiber så är inte en ångspärr nödvändig. Lokalen ska dessutom vara ouppvärmd större delen av året och då behöver fuktvandringen kunna gå åt båda hållen. En ångbroms är diffussionsöppen men håller skräp och bös i från att ramla ner vilket är praktiskt.

Som vanligt när barnbarnen är här serveras lunch vid brasan. Korv, varma mackor, köttbullar, stekta ägg, krabbelurer, ja menyn varierar. Några grillade marshmallows slank ner de med. 

Bastun och duscharna har gått varma dessa dagar, så otroligt skönt att vi har dem.

Nyåret firades med god mat, bubbel, brädspel och tomtebloss. Både barnbarn och svärson höll sig vakna över tolvslaget, det var nog första gången!


Nu började arbetet med takpanelen. Det blir en lockpanel av finsågad 21 mm panelvirke med varierad bredd. Den undre panelen är 170, 195 respektive 220 mm bred. Locken blir 145, 170, 195 och i något enstaka fall 220 mm bred. Make och svärson satte upp de första bitarna på båda sidorna om takstolarna. Det var en del att såga ur och mycket att passa in med laser så det blir rakt.

Den yngre familjen for vidare mot snö och backar i norr så undertecknad fick rycka in och vara ”hjälpbräda” i bygget. Jag som inte gillar stegar har klättrat upp och ner för att hålla bräder och passa in ner mot väggen medan maken fixat på höjden och skruvat. Ovan som jag är så protesterade både fötter, händer, axlar, ben och rygg efter ett dagsverke. Jag somnade ovaggade på kvällen och sov som en liten gris på natten efter men hade förvånansvärt nog ingen träningsvärk dagen efter. Konstigt!

Nu är den undre (eller är det den övre? Det är ju i taket ändå) panelen på plats. Som Beautification Committee så har jag fått planera hur de olika panelbredderna ska fördelas. Virke till första lagret fanns hemma, det är samma panel som på ytterväggen och där hade vi en del över. Till locken behöver vi komplettera. Vi ringde till närmsta sågen som hade tre bredder på lager men 220 mm har de inte. Tyvärr låg de sjuka i mellandagarna så då fick vi vänta till efter nyår för ett nytt försök.

Måndagen kom, maken arbetar från stugan och jag har semester denna veckan med. Sågen som nämndes ovan lovade att göra ett paket av det vi behövde för avhämtning någon dag senare. Den fantastiska såg lite längre bort som levererat udda bredder förut hade 220 mm för avhämtning. Sagt och gjort, när maken kände att han kunde slita sig från jobbet kopplades släpet på och vi for iväg.

Det har varnats för ishalka till kvällen men än var de vägarna bara blöta. Gårdsplanen vid sågen var däremot rena isbanan! Maken lånade mina dubbade kängor och fick lassa virket på egen hand. Vi täckte vad vi kunde av panelen med plast och kapell vilket var tur för det började regna på vägen hem.

Mörker, regn och dimma, ingen höjdare alls. Det är vädermässigt en riktigt usel start på det nya året men vi är (peppar, peppar) friska i alla fall. Håller tummarna för att det fortsätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar