söndag 23 januari 2022

Det går framåt och det går bakåt

Vintern återvände med hårda vindar och lite snö. Isvägen på E18 var inte kul när vi körde upp, inte dimman på vägen hem heller.

Vi fick en leverans av träfiberisolering till golvet i salen på fredagen. Tydligen har 195mm försvunnit ur sortimentet men leverantören hade plockat 100mm (ny dimension) och 95mm så det funkar ändå.

Lördagen började med att maken skruvade bort det temporära golvet i halva rummet, det fick jag sedan i uppdrag att såga ner i lagom långa bitar så det blir till blindbottenbrädor. Han förlängde sedan avloppsröret en bit så det passar bättre till den ho vi planerar.

När det var öppet och lätt att ta sig ner i krypgrunden satte han in insektsnät av finmaskig koppar i alla ventiler. Det blev lite krypande in under tvättrummet men det är en hyfsad höjd där nere. Väl där inne upptäckte han det vi verkligen inte vill se: några av blindbottenbrädorna såg inte bra ut, svarta/svartprickiga och kändes fuktiga. Det var inte roligt. 



Var tusan kan fukten komma från? Det kan inte läcka från tvättrummet, vi har en nylagd plastmatta som inte är skadad. Tak och väggar var täta innan vi lade blindbotten så det kan inte ha regnat in. Mycket underligt.

Nåväl, vi tog beslutet att ta bort de dåliga brädorna underifrån. Det är fördelen med att ha byggt huset själva, vi vet vad vi kan göra, var och hur. Så att byta blindbottenbrädor från krypgrunden funkar ganska bra.

Det var en sorglig syn minsann, pappen var möglig på undersidan och brädorna som den låg på lika så.

Bort med papp och brädor i två fack. Tack och lov var isoleringen torr och fin. Den sida av pappen som låg mot isoleringen var inte angripen så det blev ny papp och nya brädor. 

Eftersom det är torrt uppifrån så måste fukten ha kommit från marken. Grunden är väldränerad så det borde inte vara något problem. Det finns inget organisk material där nere. I hörnet där problemet är har vattnet från taket kunnat rinna ut på marken innan vi kopplade in stupröret mot dagvattenavledningen. Kanske har marken mättats under den regniga hösten så att fukten från marken inne i grunden har gjort att det möglat? Eller har brädorna eller pappen varit angripna sen tidigare?

I krypgrunden har vi valt att inte lägga byggplast som många rekommenderar. Vi har en stor väldränerad grund med ett bra självdrag genom skorstenen där murstocken blir varm när vi eldar i bastun. Marken är sandig och sluttar neråt mot ängen. Det borde inte vara något problem. Jag gillar inte plast i hus, det ska inte behövas om ventilation om dränering funkar. Men, jag gav mig. Mögliga hus kan vi inte ha. Maken fick således krypa ner igen, lägga ut åldersbeständig markplast under hela tvättrummet. Vi behöver förankra den ordentligt med torr sand till sommaren men nu ligger den på plats.
Otroligt tråkigt. Men vi hoppas att det ska skydda mot fukt framöver.

Utöver allt krypande har maken även stått raklång på marken och lagt ut blindbottenbrädor i salen.




Ängssidan blev klar på lördagen och gårdssidan nästan färdig under söndagen.
Jag motionerade gersågen och högerarmen. Massproduktion av 54 cm långa brädor frestar på latmansmusklerna. En varm bastu hjälpte till att mjuka upp den kropp som efter ett rejält träningspass med sågen är redo att börja jobba i en pub med ölpumpar vilket torde vara ett relativt liknande rörelsemönster.

Inte så roligt var även att bänkskivan i tvättrummet slagit sig så porslinshon vickade oroväckande mycket trots att skivan är fastskruvad i skåpen. Nu har vi spänt ihop skåp och bänk med långa tvingar och ställ våra ”flygplanshinder” som tyngd ovanpå. Flygplanshindren är egentligen tyngder från en gammal tvättmaskin men påminner starkt om bromsklossar för flygplanshjul.
Hoppas att vi kan skruva i några vinklar nästa helg så att skivan blir rak igen.

Som vanligt tar vi två steg framåt och ett tillbaka, men det blir nog bra till slut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar