söndag 6 september 2020

Aprilväder i september?

Vi for till stugan redan torsdag kväll. Plockade upp takfotsplåt och hängrännefästen hos PatrikPlåt i Enköping på vägen. Fredagen jobbade vi båda hemifrån, dvs med vårt avlönade jobb. Istället för lunchpromenad åkte maken till stan för att köpa skruv till hängrännefästena, varken Bauhaus eller Byggmax hade haft några hemma när vi kollade på vägen upp. Utöver det blev såklart inget gjort på bygget, när jag kopplade ner vid halv fem var det ingen idé att dra igång något. Maken satte sig vid dammen på kvällen och lyckades faktiskt komma hem med en fågel.

Skorstensmuraren hade varit på plats under veckan så nu återstår ett varv sten och två varv sten för kronan. 


Nu hoppas vi han fixar kronan innan nästa helg för då ska vi lägga takpapp. Då måste ställningarna vara borta. Det går inte att stressa den gode muraren, han jobbar på känsla. Är inte känslan okej går han inte upp på taket. Det är således bara vi som blir stressade.

Helgens arbete var hängrännefästen, takfotspapp och takfotsplåt. Vi började med att förstärka råsponten men  ytterligare en bräda mellan takstolarna. Den fästs på undersidan och skruvas uppifrån. Maken på ställningen, jag vid kapklingan som vanligt.

När förstärkningen var på plats så mättes det ut var hängrännefästena skulle sitta och därpå frästes det ut i råsponten så att fästen plus skruvar hamnar i samma nivå som brädan.

Fästena skruvas fast och en bit underlagspapp rullas över allt. 

Så långt var allt bra. En och annan skur blötte ner allt, blåsten torkade bort en del, solen värmde mellan skurarna så våtvärmande omslag blandades med kyligt molnigt väder. Rena rama aprilvädret!

Takfotsplåten skulle monteras på pappen men där tog det stopp. Antingen är vinkeln på plåten för stor eller så är den vinklade delen för lång. Den ligger mot botten på hängrännefästet och funkar inte alls som det var tänkt.

Nu vet vi inte riktigt vad vi ska göra. Flytta ut säger plåtis men det funkar ändå inte. Standardlösningar är inget vidare på hus som inte följer standard. Beställa nya med en kortare nervikt del eller en mindre vinkel. Nåt får det bli.

Vi flyttade en sektion av ställningen till kortsidan för att kunna såga takutsprånget jämt. En 45x45 skruvade fast på undersidan för att utgöra en bas för vindskivan.
På söndagen flyttades ställningen till ängssidan och sen var det samma procedur där. Förstärkningen på undersidan gick bra även om ställningen till skorstenen stod i vägen. Hängrännefästena kunde inte monteras just vid ställningen men övriga kom på plats. Sen kom regnet. Och åskan! Vilket väder! Det var bara att packa ihop, surra fast presenningen och åka hem. Vi får ta semester fredag för att fixa det sista inför takpappen. Det skulle kännas så mycket bättre om pappen kom på plats inför höstens aprilväder.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar