måndag 14 september 2020

Taklagsfest

Sent på torsdagkväll kom vi upp till stugan. Vi hämtade ny takfotsplåt i lite annan vinkel i Enköping på vägen och handlade mat i en tom affär långt senare än vi brukar.

Fredagen bjöd på uppehållsväder vilket var skönt. Skorstenen är äntligen färdig! Så fin krona med rundade stenar och fina svarta stålband som håller plåten på plats. 


Tydligen så har tegeltillverkningen av den här kvalitén upphört i Sverige så vi var bland de sista utvalda som fick det. Tråkigt för svenskt hantverk!
Den sista råsponten kom även den på plats tillsammans med insektsnät i nocken, så nu kan vi ha taklagsfest. Hängrännefästena som inte kunde sättas fast förra helgen kom på plats liksom pappremsan över den. Takfotsplåten däremot får vänta till hängrännorna kommer till nästa helg. Jag tycker att det är konstigt att hängrännor ska monteras innan plåten, hur ska man då kunna byta rännor om det behövs? Då måste ju takpappen tas bort först och sen plåten. Knasigt värre.

På fredagkväll kom den yngre familjen upp för att hjälpa till att lägga takpapp. Tyvärr tog de regnet med sig så det var inte möjligt att ta sig upp på taket under lördagen. Typiskt när vi fått hjälp! Det blev istället reglar i garaget och runt fönster- och dörröppningar som monterades.


Det var blött långt in på garagegolvet av allt regn.
Familjens pyroman gillade regnvädret så det blev en bra brasa i eldtunnan av byggresterna. Däremot var ingen sugen på att grilla ute så korven stektes på spisen istället.

På eftermiddagen fick vi finbesök, så trevligt med husbilsgäster som tar go’maten med sig! Några av oss njöt av de norrländska delikatesser till middag, de övriga fick lokalt fiskade kräftor istället.

Söndagen bjöd på sol och en rejäl blåst, som vanligt får man väl säga. Äntligen kunde takpappen läggas. Vi hoppades på att bli klara med ena sidan och kanske lite på den andra men de två männen kämpade på bra och lyckades få dit på hela taket. Ja, bortsett från de nedersta 20 cm som ska läggas över takfotsplåten. Det får vi fixa nästa vecka i stället. Takpapp förresten, det är en sorts väv nu för tiden. Lite lättare än hantera än den gamla typen av takpapp och inte heller lika hal att gå på. Den nyinköpta spikpistolen fick jobba hårt, tyvärr kärvade den en del så det fick meckas lite mellan varven.



Presenningarna lades på igen för säkerhets skull, den får ligga till plåttaket kan läggas. Vi hann i alla fall klart med det vi ville fast kvällen blev sen, den yngre familjen kom iväg efter kl 19 och vi andra nån timme senare. Det är lite sent att komma hem vid 22-tiden men den här gången åt vi middag i normal tid innan vi gav oss i väg. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar