söndag 7 juni 2020

Regntunga skyar

Tillbaka till brottsplatsen. Först framme var den yngre familjen och vi andra dök upp någon timme senare. Alla lika nyfikna på hur långt skorstensbygget kommit.
Och där stod den. Långt ifrån färdig men betydligt högre än förra helgen.

Tre pipor är på gång, en till kaminen i rummet, en till bastuaggregatet samt grundventilationen som påbörjades förra helgen. Till kaminen i rummet görs även sotlucka på sidan, det är den vänstra något mindre öppningen som syns i bilden.
På lördagen kom mäster själv förbi och rätade ute några frågetecken. Han berättade att piporna går hela vägen ner till den fasta stenen som gjordes förra gången, dvs ca 1 meter ovan mark. Piporna fylls med ett icke brännbart material, t.ex. rester av tegelstenar och lecakulor. Ovanpå det, där kaminröret ska gå in i muren, alltså där hålet är, muras en sten som bildar en botten. Varför gör man så? Jo, om vi vill byta till en kamin med ett lägre rör så ska man inte behöva plocka ner hela skorstenen utan bara bottenstenen och sen suga ut det lösa materialet. Himla smart, tänk vad man får lära sig när man är nyfiken!
Vi kom även överens om att han bygger skorstenen upp till nock nu och väntar med det som är över nock tills vi har taket på. En sju meter hög fristående skorsten är väldigt hög. För att kunna göra ett riktigt snyggt avslut så är det lättare att jobba när taket är lagt.

Så, vad har vi gjort då? Fortsatt med vår mur. Nu är de yttre vingarna i den höjden de ska vara, dvs 280cm hög. Överst på vingarna lade vi en vanlig mursten för att täcka isoleringen i isoblocket. Den mittersta vingen ska fortsätta upp men inte så lång som den är nu. Där blev det en mursten ytterst och isoblock in mot muren, den del som ska byggas på uppåt. Vi la ett lager murbruk ovanpå murstenen för att göra den jämn på översidan. Inte nödvändigt men praktiskt när hammarband och takstolar ska på.

 Muren börjar bli läskigt hög från grundsidan sett. Två och ett halvt varv hann vi innan regnet kom.

Om lördagens väder var växlande så blev söndagen inte mycket bättre. Solen som sken på morgonen blev till gråa moln. Vinden tog i och framåt lunch kom regnet.
Lite murat blev det ändå, en kant längs långsidan på plattan:
En låg sten, 9 cm hög och 30 cm bred. Rester från när vi gjorde grunden. Det får utgöra en bas att ställa reglarna på så att vi inte har trä direkt mot betongplattan. Det kan ju bli fuktigt och blött i ett garage och då är det praktiskt att inte träreglarna kommer i kontakt med det blöta. 
En liknande sten murades även på det korta vingarna på den mur vi tidigare gjorde mot verkstaden. Eftersom murblocken är något lägre än isoblocken så blev vingarna inte lika höga. Nu är det åtgärdat.

Idag idkades även barnarbete. Småtrollen bar tegelstenar till skorstenen. De kämpade på bra och lön utlovades av föräldrarna. 
Make och måg har också burit sten. De har flyttat på blocken så att vi kan få en leverans av virke till golvbjälklaget inför nästa helg. Då börjar nästa etapp av bygget!

Vad gör vi när det regnar och vi inte arbetar ute? Jo, ritar på de ritningar som hela tiden justeras. Där är vi analoga och använder papper och penna. Tillsammans med barnbarnen är vi digitala och lägger patiens eller spelar PokemonGo. Det är roligt det med.

Som vanligt lyser solen lagom till vi åker hem, det är ju typiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar