söndag 31 maj 2020

Skorstensgrund

Så äntligen har skorstensbygget startat. En lokal firma med mycket goda referenser, bl.a. från skorstensfejaren i kommunen. Det känns tryggt.
Han vill jobba ensam utan åskådare och eftersom han startade lördag morgon så blev det trädgårdsarbete för vår del, välbehövligt! Gräsklippare och trimmer, den sistnämnda körde jag så mycket att den skar. Himla otur, får bli att köpa en ny till veckan.

När skorstenmuraren tog lunchpaus passade vi på att mura lite på vår mur. Nu börjar det bli högt så under eftermiddagen monterade vi byggställningen igen. Vi gjorde bara två varv sten den här helgen för det var dags för lite trixande när de två varven brunnit över natten.

En fin grund till skorsten blev i alla fall dagens resultat. 10 varv. 1 meter högt med en pipa för grundventilation. Ett ton sten. Rejält stabil med andra ord.

Stålbalken jag grundade förra helgen fick ett lager svart täckfärg så nu ska den monteras.

Söndagmorgon i hänryckningens tid, pingstdagen tillika morsdag. Maken drog till skjutbanan med jaktlaget medan jag mornade mig. Sen började arbetet med vår speciallösning för kylrummet, det blivande. Vi ska alltså mura in stålbalken för att kunna hänga kött. För att förstärka muren där balken ska in lägger vi in armeringsjärn i stenen. Finja har ett isolerblock för just för den lösningen men tyvärr säljs det endast på norska marknaden. Och till Norge går det ju inte att åka så här i coronatider. Å andra sidan hade vi nog inte gjort det ändå för 3-4 stenar. Fram med vinkelkap, huggmejsel och hammare i stället.



När balken är på plats och armeringsjärnen tillklippta så gjuter vi in allt i betong och låter brinna till nästa helg. Då ska ytterligare två varv upp på vingarna men många fler på väggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar