söndag 10 maj 2020

Nystart

Våren har kommit, äntligen. Efter en lång vinter som kändes som en 5 månader lång november har vi fått 2 månader aprilväder. En coronapandemi ligger som ett tungt blött täcke över tillvaron och suger musten ur de flesta. Vi har varit lyckliga nog att hittills (peppar, peppar) hållit oss ifrån att bli sjuka.

Bygget börjar rulla igång så smått igen. Efter kontakt med en som kan mura skorsten åt oss fick vi order om att förstora plattan den ska stå på trots att andra givit oss klartecken till den mindre. Nåväl, det är bara att lyda så under påskhelgen när det var tillräckligt med plusgrader även på nätterna byggdes formen, armerades och gjöts. Eftersom det var några kvadrat och ett par decimeter tjock hyrde vi en vibrator för att få ut luftfickor och få en slät yta. Himmel vilken skillnad!


Annat småpyssel som vi kunnat ägna oss åt är få på skydd över den sista biten grundisolering och sen fylla upp med grus runt om. Vår allt-i-allo-entreprenör flyttade undan den stora jordhögen så att vi kan komma till att bygga ställning runt huset när det blir dags för det. Jordhögen är den bästa sandlådan för yngsta barnbarnet som snabbt hämtar leksakerna från lekstugan och beger sig upp i högen så fort han kommer hit. Storebror har upptäckt att det gjutna golvet är perfekt att studsa bollar på, så det blir nog en temporär (?) basketplan ett tag framöver.

Regniga dagar är perfekta att elda på. Valborgsfirandet fick bli en 1:a majbrasa istället för att bli av med en massa ris. Det har ju stormat rätt rejält under vintern så det har funnits en hel del träd att ta hand om.

Till valborgshelgen hade vi beställt lecastenar till en av väggarna så maken och mågen satte igång det bygget. Barnbarnen hjälpte glatt till att mäta upp vatten. Praktisk matematik, sånt gillar jag!
Det blev 10 varv på muren innan det var dags att ge sig av hemåt, men nu är bygget äntligen på gång igen!


Helgen efter är det fortfarande aprilväder i maj. Varmt (nåja, relativt i alla fall) ena dagen och kallt och regnigt nästa. Men varför klaga, förra året var det fortfarande tjäle i marken så här års. Det har vi inte haft på hela vintern i år.

Under den varma lördagen kunde maken gjuta en kant mot gjutna golvet så vi har samma höjd på muren som golvet. Det blev inte lika jämt och fint som när proffsen gjorde golvet men vi ska ju fortsätta mura ovanpå så det kommer inte att märkas.

 Vi byggde upp byggställningen mot muren och fick dit 5 varv till. Vi använder finjas stenar i storlek 19x19x59 cm. Armering efter första varvet och därefter var tredje varv. Muren har 60cm ”vingar” för stabilitet och ska kramlas in i den befintliga byggnaden. Eftersom den befintliga gamla muren är en hålsten och kramlingen (infästningen) kan bli lite besvärlig har vi bestämt oss för en genomgående gängstav med muttrar på båda sidorna. Frågan är om vi har en tillräckligt lång borr. Nåja, det löser sig nog.

Att lyfta upp stenar och murbruk två meter upp i luften gav oss en bra stepövning samt ett tyngdlyftningspass av god kvalitet, vi var lite möra i armarna idag. Nyttigt så här i coronatider när vi inte vill trängas på gymmet


Vi ger oss för den här helgen och inväntar besked från skorstensmuraren om när han kommer. Under tiden får vi göra klart alla ritningar och beställa material till det fortsatta bygget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar