måndag 22 juni 2020

Midsommar, värme och Saurons torn

När var en midsommar så varm och solig som denna? Jo, tydligen 1970. Det kommer jag inte ihåg. 1989? Nej, minnet sviktar tyvärr.
Jag vet att 2014 var iskall, då byggde vi glasverandan och det var 7 grader i köket på midsommaraftons morgon.
2015 var det lillstugan vi började med. Då hade vi långbent och långärmat. Tjocktröjan åkte av till fikat men varmt var det inte.

I år fick vi igen det med råge! Puh.... men klaga ska man inte efter en regnig höst/vinter/vår.

Torsdag före midsommar är halvdag för mig. I dessa pandemitider så är det tillåtet att arbeta hemifrån så vi åkte till stugan redan på onsdagkvällen.

Arbete för oss båda på torsdag förmiddag och vid tvåtiden var vi ute på bygget. Där mötte oss Saurons Torn!
Skorstenen som ett ensamt torn mitt i ”gropen”.

Vi hade börjat med några golvbjälkar förra helgen men kunde inte lägga ut dem innan bärlinan var på plats. Alltså började vi med den. 12,5 meter, dimension 45x195 i dubbla rader. Skarvade förstås, skruvade ihop med förskjutna skarvar och liggande på de fundament som syns i mitten av grunden på bilden ovan. Ett lager underlagspapp, en tryckt bräda 22x120 mellan sten och bärlinan. Nej, man ska inte bygga in tryckt virke i ett hus men det här är i en väl ventilerad grund så det är ok.
Hur man än önskar och hur man än förvarar färskt virke så är det aldrig rakt. Böjda, vridna brädor hela tiden, bara att försöka få allt rakt så gott det går.

Nu var det dags för massproduktion. 21 st 4,73m långa 45x220 golvbjälkar med uttag för undre syllbräda. Kapklinga och sticksåg fick arbeta hårt. Vi med. 

Midsommarfirandet uteblev även detta år. Visst kunde vi ha lövat skorsten men det hade varit svårt att dansa runt den. Det får vänta till taklagsfesten.




På undersidan av golvbjälkarna skruvas en blindbottenbräda (20x95) och ett mellanlägg av vindpapp. Där ska blindbotten sedan läggas och ovanpå den isoleringen men dit är det långt.
Innan vi kan skruva fast golvbjälkarna ska kortlingar monteras mot kortsidorna.
De är av samma dimension som golvbjälkarna och skruvas från utsidan genom den långa bjälken. Alltså måste det göras innan golvbjälkarna läggs på plats. Samtliga kortlingar har uttag för undre syll och försedda med en blindbottenbräda. Massproduktion som sagt. Jag sågar och maken skruvar. Jag står stadigt på marken, han hoppar häck mellan golvbjälkar där övre kanten ligger 94 cm över mark. Tur att han har långa ben!

Ljusa kvällar gör långa arbetsdagar. Det är svårt att slita sig från bygget.


Vi är bra på social distansering men skorstenskillen tar gärna ett varv förbi med lite papper, en golvplåt till vår kamin i stugan och lite snack. Närmaste grannarna har flyttat in på ängen: fem unga kvigor och en liten tjur som alla struntar fullständigt i vad vi ägnar oss åt. Deras ägare byter dock några ord med oss ibland.

Kortlingar läggs även i höjd med skorstenen för där ska väggen gå mellan tvättrum och sal.
 Lite tätare mellan bjälkarna blir det där varmvattenberedare och tvättmaskin med tumlare ska stå, liksom vid kaminen och bastuaggregatet.
Alla bjälkar står på syllbrädan och fästs med vinklar i bärlinan mot muren. Mot den undre bärlinan i mitten fästes de med takåsfästen. Det är knöligt och trångt med många höga knälyft. Årets verktyg är en vinkelbitshållare, en nödvändighet för att skruva i trånga utrymmen.
Efter tre och en halv långa varma dagar var alla golvbjälkar fastskruvade. Vi var solbrända och fulla med stickor, småsår och blåmärken. Armar, ben och rygg är trötta och ömma när vi lägger ut de blivande blindbottenbrädorna som ett temporärt golv och bäddar in hela bygget i presseningar för att bakas i värmen till nästa helg.
Nästa helg blir det avloppsrör och undre syllbräda som ska fixas. Säkert trångt och knöligt det med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar