söndag 26 juni 2016

Midsommar!

För ett år sen fanns endast en grusplan där det nu står ett hus. Gräsmattan fylldes av byggmaterial och ungefär nu fick vi vårt bygglov. Även om inte allt är klart så har det ändå gått ganska snabbt med tanke på att vi bara bygger på helger och ledigheter.

I år for vi upp redan på onsdagkvällen, sent visserligen men skönt att få en dag extra. Torsdagen arbetade vi båda, uppkopplade med dator och telefon. Videokonferenser och schemaläggning, allt funkar från stugan också. 
Vi hade varsitt arbetsrum och jag kompletterade senare min plats med en stor skärm. 

Vi tog lunchpausen och for till Eldabutiken för att välja kamin och få offert på installation. 
Det blev en liten söt kamin som gjord för ett hörn.
Inte gjorde det nåt att vi fick utställningsexet så prisen blev lite lägre.
För att få en bild av skorstensdragning inne och genomgång genom taket så kom en av killarna från butiken upp på söndagen, det är service det! 

Offerten kommer till veckan och installation blir det i augusti.

Midsommaraftonen var den varmaste på många år. För två år sedan byggde vi glasveranda och flyttade fönster i köket. Det var 7 grader ute och inte så mycket mer inne. Brr! Men då var det sol, i år var det mulet och fuktigt. Regnet hängde i luften och till kvällen föll ett duggregn som inte gav särskilt mycket till gräsmattan. Eje passade ändå på att slänga ut lite gräsfrön och är väl den enda som hoppas på en blöt sommar.

Nej, vi hade varken midsommarstång eller kransar, inte dansade vi små grodorna heller. V firar inte som andra när det bara är vi två, men en sillstjärt och en liten "förorenat" blev det till kvällen när vi slutat jobba.

Midsommardagen blev solig med nästan tropisk värme. Otroligt skönt! Och vad gjorde vi? Jobbade inomhus förstås!

Vi tapetserade sovrummet men delade arbetet på två dagar trots att det inte är många kvadrat. Vi har tagit det ordentligt lugnt hela helgen med långa sovmorgnar och tidiga kvällar. Välbehövligt för båda två.

Varje gång vi tapetserar undrar jag varför man inte bygger hus där rummen är jämna multiplar av tapetsvådsbredden. Tänk vad enkelt det hade varit om väggarna kunde delas med 53, så man slipper småsnuttar, långskärningar osv.


Lotta köpte ju tapeten sist hon var uppe och vi var överens om att det skulle vara en med ett lätt mönster som inte krävde allt för mycket mönstepassning. Jo tjena! Här var det mönster på längden och tvären. Ränder som ska vara i lod och blommor som ska passa till varandra i våg. Krysslasern fick rycka in igen och då blir man (jo, man. Alltså Eje) alldeles för noga. Det var faktiskt enklare när vi bara hade en skruv i ett snöre, men tekniken går ju framåt...

Söndagen blev rejält blöt med regn som ömsom var ett skyfall och ömsom ett lätt duggregn.
Jag passade på att dammsuga hela lillstugan och sen måla det sista på alla lister. Äntligen!! Nu är det bara loftet kvar.


På morgonen hade våra putskillar varit uppe för att fixa det sista. Tyvärr var vi inte alls nöjda med det jobbet! De skulle fixa fogarna mot fönsterfoder och hyllan över fönstret. Visst har vi ett språkproblem då en av dem bara pratar polska och den andra lite svenska och engelska. Med betoning på lite! Sist var vi överens om att de inte kunde använda vanligt bruk då fogarna var för smala och det inte skulle fästa ordentligt. De ville använda "gips" något jag tolkade som spackel, jag tänker att ett grovt sandspackel skulle kunna fungera. Jag var noga med att försöka få dem att förstå att jag ville ha samma struktur på fogen som muren eftersom jag vill ha den råa strukturen på ytan även om den måste målas. Tyvärr använde de en latexfog som dessutom var utsmetat och fult pålagt, de hade även glömt några hål under fönsterbrädorna. De skulle även fixat en spricka som uppkommit när huset satt sig under vintern, men det var vi glada att de inte gjort när de nu använde latex. Målar jag muren så kommer latexen ge en slät yta mot murens grova, inte snyggt!
Vi ringde snabbt in vår kontaktperson som dök upp tillsammans med en av putsarna så de ska återkomma i veckan och se vad de kan göra. Återstår att se hur det blir.

Medan jag målade passade Eje på att trotsa regnet och montera ner vår virkesställning.


Han har också gått över ägorna med röjsågen så nu har meterhögt gräs och sly försvunnit. Så tomt det blev runt det lilla huset!


Åter till stan sent söndagkväll, men snart är det semester och vi får stanna lite längre i stugan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar