söndag 22 maj 2016

Listigt!


Vi hade inte planerat att åka till stugan den här helgen, men så blev det ändå. En man från Trafikverket skulle komma angående flytt av vägen och det vill vi ju vara med och tycka till om. Nu visade det sig att  det blivit ett missförstånd nånstans så han dök upp redan på fredagen vilket gjorde att vi missade honom ändå. 
Det blir nog bra ändå. Mannen ifråga hade varit tydlig om var vägen ska dras och det innebär tyvärr att vår stora kastanj får offras. Tråkigt nog, då den planterades för drygt 100 år sedan när Maria som bodde i stugan före oss gifte sig och flyttade in och blev hennes vårdträd. Trädet mår inte bra, det tappar grenar och vi hade tankar på att ta in en arborist för att titta på det. Nu blir det inget av det.
Vi får njuta av en vacker blomning en sista vår och lyssna till ljudet av hundratals humlor som samlar nektar. Brummandet är riktigt högt, jag trodde det var en maskin igång nånstans i grannskapet! 


I lillstugan hade golvkillen gjort en första flytning i tvättrummet. En gång till och sen matta, hoppas det blir av de närmaste veckorna.



Vi ägnade oss åt lister och skivor. Ovanpå muren klistrades en planhyvlad 21 mm tjock bräda som hylla och snyggt avslut. För att få lite tyngd på hyllan så fick vi gå en sväng i verkstan och leta tunga men smala saker. Några balansklossar från en gammal tvättmaskin blev perfekt, de ser ut som om de kunde vara stoppklossar till ett mindre flygplan och fungerar utmärkt i det här sammanhanget.
Hyllan hade vi tänkt köpa hemma innan vi åkte i fredags men den längd vi ville ha fanns inte på lager. Vi kollade flera byggvaruhus och fick tillslut napp på Bygma i Västerås. Där har vi hittat lite udda storlekar förr så vi borde börja kolla där! De stängde dock redan klockan 17 så det var inte aktuellt i fredags. Vi fick börja lördagen med en tur dit (nåja, det var en bra bit in på förmiddagen innan vi kom iväg, jag fick nämligen en rejäl sovmorgon. Välbehövligt!). Inte helt fel med en tur då jag blev avsläppt i Erikslund och passade på att handla på mig sommargarderoben. Himla praktiskt att få det gjort, trots att det blev rätt dyrt. Inte blev jag gladare av att få ett SMS från affären senare på kvällen om att det var 20% rabatt på allt dagen efter. Tack för den, liksom!!



Lecablock är inte jättetunga men duger ändå. En och annan färgburk och ett strykjärn av äldre modell (läs järn som värms på spisen) fick också tynga ner tillvaron.

Efter det var det en fönsterbräda som skulle limmas. Här ser man två tvättmaskinstyngder lite tydligare.

Taklister kräver höjdarbete och återigen fick byggställningen gå i tjänst. En trekantslist 21x21 mm spikades upp och målades in med samma matta färg som i taket.
Även hörnlister (15x15 mm trekant) i hallen och de korta hörn man ser i högra delen av bilden vid stegen kom på plats och målades en gång med väggfärg, dvs halvblank vit 401.

När byggställningen togs ner igen så såg det ut så här. Hörnlisterna målade en gång, hyllan sitter där den ska men med en liten tving i hörnet där vi bättrade på limningen lite. Smygarna är klara, fönsterbrädor på plats och redo för att målas nästa gång.

Utomhus blev det några småsaker gjorda. Vi fyllde på grus runt hörnstenen och lade ut större stenar för att inte riskera att hörnet ska vandra utför.

Äntligen kom haspen på plats! En 47 cm lång hasp tillhör inte vardagssortimentet på bygghandeln så den fick beställas. Farfar hämtade upp den och vi hämtade den hos honom på vägen.

Maskrosorna trivs vid stugan, inte gör det mig nåt, jag tycker de är vackra! Liljekonvaljerna är på väg att slå ut och doftar så gott!

Eje passade också på att klippa gräset som börjat växa i vår misshandlade gräsmatta. Han lyckades även misshandla en av våra ölandstokar som aldrig lär bli sig lik igen. Men, men... vi ska ju göra om hela trädgården så det får väl planteras en ny i så fall.

I den lilla stugan har krypen börjat flytta in. Tidigare har jag skrivit om flugor och små gröna stinksländor, förra helgen slängde vi ut ett spindelbo som byggts i taket. Några hundra små svarta spindelungar i nätet förpassades till en kall omvärld ute, kanske till fåglarnas glädje.
En och annan myra hittar sig in i stugan, vi har ju en stor stack alldeles intill, och idag kom en liten nyckelpiga på besök. Trevligt med ett eget zoo, det uppskattas säkert av våra småtroll.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar