söndag 15 maj 2016

Smått och gott

Vart tog sommaren vägen? Snacka om tvära kast. Från 25 grader i veckan till +4, blåst och regn. Vi slapp i alla fall snön som föll en bit härifrån. 

Ylletröja och mössa kom fram igen som synes på bilden, men långkalsongerna fick vara. På grund av regnet behövde vi stå inne och arbeta så värmen steg lite mer än ute.

I fredags plockade vi upp en specialbeställd bräda till karmen vid skjutdörren till sovrummet, lite bredare än normalt, 22x200mm, Den snickare vi tidigare använt har flyttat från Bro till Enköping och det passade ju lika bra det, är ju på vägen oavsett.
Utöver karmen så hade han gjort några smygar till fönstren vid muren i samma dimension.

Eje började med att fräsa ut ett spår för skjutdörren i den nya karmen.

Karmen monterad på plats.

Det där med att fästa fönstersmygar mot lecamuren med frigolitisolering är inte lätt. Först skulle en distans fästas med lim och skruv. Därefter limmades och spikades smygen på det. Fönsterbrädan frästes till den sedvanliga rundningen och limmades fast. Allt spändes fast över natten för att fästas ordentligt och en färgburk fick vara tyngd för fönsterbrädan.


Det blir bra när det är färdigt! Vi ska inte ha något foder till det här fönstret, det blir så svårt att fästa mot muren så smygen sticker ut ca 5 mm utanför muren istället. Ovanpå allt, dvs ovanpå mur och fönster ska det gå en lång bräda, som en hylla. Muren är ju tjockare än väggen så det kan bli en snygg avdelare och möjlighet att ställa prylar som samlar damm! Nu ska vi be vår murare/putsare att fylla ut putsen ända ut mot smygen och den blivande hyllan ovanpå.


Det andra fönstret är lite knöligare, vid ena sidan är det mur och den andra är det trävägg. Här fick det bli lite fix och trix, en bred smyg längs med muren och en smal vid träväggen. Foder till vänster och över men inte vid muren. Fodret på vänstra sidan går ända ner till golvet för att täcka springan mellan väggpanel och mur, fast det syns inte på bilden.


Själv har jag gjort allt det där tråkiga arbetet som måste till: måla, spackla, slipa.
Spackla alla spikhål på taklister och dörrfoder. Slipa. Spackla igen. Slipa. Måla. Måla igen....

Och nu ska ni få en sanning från mig: JAG GILLAR INTE DE MODERNA FÄRGERNA!

Jag vet att jag inte borde köpa vattenbaserade färger, jag blir bara så irriterad. Linoljefärg är min färg, eller en gammal hederlig oljealkyd. Dessa förbaskade lackfärger som är vattenbaserade bara rinner! För att få en bra konsistens på den måste man låta den tjockna genom att vattnet dunstar av. Inte riktigt vad tillverkaren avser är jag övertygad om.
1-2 strykningar av grundfärgen, antingen V-slip som jag tycker är den bästa grundfärgen, eller en spärrgrund som kombinerar kvistlack och grundfärg. Ovanpå det behövs tre strykningar av Servalack aqua. Det ska inte behövas vara mer än 2 strykningar, men tyvärr, för bra täckning behövs tre strykningar, minst. Eländesfärg!

Linolja tar för lång tid att torka, det är det enda problemet med den. Men nu finns en nyare modell av den också som inte tar flera dagar på sig att torka. Förstår fortfarande inte varför jag inte använder den. Men, nu är det som det är.

Taklisten, som var färdigmålad men i fel vit nyans, har målats en gång. Ytterligare en strykning behövs, men det får bli nästa gång.

Köksfönstret och sovrumsfönstret har fått en strykning också. Jag hade tänkt måla ytterligare en gång i dag, men jag var lite seg i morse efter att ha tittat på eurovisionsfestivalen till sent så jag kom inte igång i tid. Det får bli nästa gång.


Vad som inte finns på bild är alla trekanstslister som jag grundat. Några ska upp i taket mellan snedtaket och den höga väggen som går upp i nock, andra i hörnen vid väggpanelen.

Veckan som gått har det fullkomligt exploderat i markerna. Vitsipporna har blommat ut, gullvivorna nästan de med. Körsbärsträden blommar för fullt, äppelblommen på väg att slå ut. Syrenen har stora knoppar liksom kastanjen. Det lilla gräset vi har kvar i trädgården borde klippas men det är ju ingen höjdare i regn.

Sniglarna har däremot tittat fram och flera små snäckor rör sig på stigen.

Granskotten är stora, ljusgröna och fyllda med C-vitaminer. Nu är det läge att göra en egen smoothie av fina skott, kirskål, nässlor och späda björklöv. Även rabarberna är på väg upp. Så mycket som händer i naturen, det är härligt att se!

Det som inte växer i naturen, växer i vårt kök. Fjolårets potatis t.ex.
I potatiskrukan hade de skickat upp långa fina skott så de åkte i jorden idag. Får väl se om det tar sig! 
Kanske får vi en och annan knöl till midsommar. Inte bara de knölar som bygger hus alltså.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar