söndag 8 maj 2016

Kökstök

"Det blir en dag på stranden" 🎶 . 
Fyra fantastiska sommardagar lockade nog många till stranden trots tidig maj och kallt vatten, men knappast när det gäller oss. Jag är nöjd med att slippa sand i maten, slipdamm däremot det är en helt annan sak!

Kalle åkte till Malmö för att springa Toughest på Ribergsborg, han fick alltså stå för både bad och sand så det räckte för oss andra. Lotta, Jörgen och smådrängarna kom med oss till bygget. Som vanligt blev det byggläger där 3 av 4 vuxna samt ett barn lekte i lillstugan, den 4e tog hand om Mini som inte sysselsätter sig själv riktigt ännu.

Golvmannen hade varit förbi under veckan och fogat runt rör och slangar i tvättrummet. Vi behövde fylla ut avståndet mellan väggskivor och golv innan han kan flyta golvet så nu ligger det skumplastremsor och fogskum där, vi får hoppas det duger.

Loftet fick väggpanel på väggen ner mot rummet och när vi täckte trekanterna längst in mot taket blev det en skön alkovkänsla vilket känns bra.


Nu var det dags för köket och först skulle en gummipackning limmas fast mot golvet vid avloppsröret.
Därefter monterades en sockel mellan golv och vägg.

Lotta skruvade ihop köksskåp på löpande band och sen skulle upphängningsskenan monteras. Men först skulle elen dras från sovrummet. För att se var det skulle borras genom väggen måste tak- och golvlister på plats. Golvlisterna fräste Eje från en 15x95mm bräda. Varför köpa standardlister när man har egna leksaker att jobba med? Nu blev det en enkel 45-gradersvinkel överst på listen. 

Taklisterna däremot är färdiga hålkäl av liten modell. Men ibland går det lite för fort när man handlar så det blev lite fel... Vinkeln var för snedtak, 135 grader, och inte alls 90 som vi skulle ha! Rackarns också. Men bygghandeln hade öppet som vanligt på fredagen så det fick bli en tur till stan. Nu var vi lata och köpte färdigmålade.
Problemet med färdigmålade är färgnyansen. Den vita färgen är det som ibland kallas äggskal och ibland antikvit, dvs 0502Y, och vi vill ha kritvita, Beckers nr 1 eller Servalack 401.
Slipa och måla lite, således. Men vi slipper ju grunda!

När elkablarna till spis, fläkt och kyl var dragna kunde vi i alla fall montera upphängningsskenan till slut. 


Och i vår familj är ju som vi är, man kan ju inte förlita sig på att laserpasset stämmer så både det korta och det långa vattenpasset kom fram. Både hängslen och livrem kan man väl säga.

Rakt? Ja, skenan är nog rak nu. Huset borde vara rakt men det är det inte. Himla spännande det där! Vi kan ju inte skylla på våra gamla hus heller som vi gör med de andra som är rejält sneda. Nybygget borde ju vara rakt.



Äntligen dags för skåpen!


När överskåpen var på plats så monterades en hörnlist på loftets nedre kant, dvs ovanpå skåpen och hela vägen ut mot hallen

Underskåpen monterades på motsvarande sätt. Jag måste medge att IKEA har lyckats i sin produktutveckling när det gäller köksskåp. Bravo!

Högerkanten justerades innan allt skruvades fast.


Och sen kom luckor och lådor upp! Oj, vad vi har diskuterat färgen på luckorna! Allt från rött och orange till grått, men alla enades om grått till slut. Man kan ju ha färg på annat sätt. Och luckor är ändå ganska lätt att byta om man tröttnar. 
Till vänster om lådhurtsen ska en smalspis (50 cm) in och närmast väggen en ca 10 cm distans. Kylskåp till höger i bild och en diskbänk kommer att täcka skåp och hurts.

Lotta har varit listig kan man väl påstå, hon har i alla fall grundat och målat ett antal meter lister och foder!


Dörrfoder och taklist. Taklisten är ett foder av samma bredd som dörr- och fönsterfoder 12x43 mm, men för att få en rak överkant så har den sågats av några millimeter. Listen är inte målad än och det syns att det är en annan nyans än tak och vägg.

Köksfönstret har fått grundmålade foder, smygar och fönsterbräda. Skruv och spikskallar har spacklats en gång, och får en till omgång nästa gång vi kommer upp.

Taklister och golvsockel samt eldragning i sovrummet. Vi kommer att ha utanpåliggande elkabel i hela huset så det blir några meter som ska dit!

Även dörrarna har fått foder och grundats. Nu ser man verkligen vilket behov av färg som finns på fönstret vid muren!
En rak taklist har också kommit på plats vid snedtaket. Nej, jag ville inte använda hålkälslisten vi köpte fel där, det ska vara en rak där övre kanten snedsågats mot taket. Så fick det bli!

Mini fick skyddskåpor i en egen färg, allt för att bidra till familjens samlade färgkollektion samt skydda öronen förstås.
Här ser han måttligt intresserad ut men han trivdes bra i allt stök i bygget, bara man får vara med!


Visst kan man ligga på mormors tröja mellan kompressor och målarbockar?

Storebror håller koll så att inget händer.

Fyra fantastiska dagar och nog har vi har njutit av vädret trots att vi varit inne. Det var till och med så varmt att vi föredrog svalkan i bygget. Men det är väl att häda att säga så.
Vi har grillat, njutit av att sitta på glasverandan och sovit länge på morgonen. Ja, några av oss i alla fall. Andra är ju lite mer morgonpigga.

Lilleman har fått sina första skrubbsår, ett antal stickor, försökt utrota skogsmyrorna (lycka till säger jag, stacken bredvid huset är jättestor!), hittat en död kopparödla samt blivit solbränd på kinder och armar trots idogt smörjande.
Vidare har vi flyttat på en skadad huggorm som troligen blivit överkörd. Huggormar känns ju inte jättekul i kombination med småtroll.
En bra helg, helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar