tisdag 13 april 2021

Påsklov och aprilväder

Så kom påsken, och gick igen. Aprilvädret har gjort skäl för namnet: vi har haft snö, hagel, regn, åska, storm och sol. Varannandagsväder, minst sagt.

Vi fick umgås med barn och barnbarn i skift över påskdagarna. Dotter med familj kom upp på skärtorsdagens eftermiddag och åkte vidare till den nordligare stugan på påskafton. Sonen med sambo kom upp på långfredagskvällen och stannade till annandagen. Det blev en middag tillsammans i alla fall, sånt uppskattas! Vi själva blev kvar hela veckan och varvade lite ledighet med några dagars lönearbete så vi hann med inköp av material, bankaffärer och däckbyten.

Med långa killar på besök kom takpanelen på plats, halva på fredagen och resten på lördagen. Jag hade tänkt grunda innan den skruvades upp med tji fick jag. Dessutom fick jag ge upp dold skruvning. Panelen är 18 mm tjock vilket ger en rejäl tyngd och det är drygt 1200mm mellan takbjälkarna så de behövdes skruvas ordentligt. Maken får lite att spackla, det blev ju några hål. 


När taket var på plats kunde den sista isoleringen göras och väggarna täckas med 12 mm plyfa. 


Duschhörnet kläddes in med minerit.
Skarvar och skruvhål i mineringen spacklades och väggen primades inför tätskiktet som ska sättas innan golvläggaren kommer.
Jag ägnade mig åt att kitta och måla fönster. Ganska skönt att kunna stå för sig själv i vår nya lilla stuga och göra sånt även om köksbordet är lite för lågt och arbetsställningen fel rent ergonomiskt men det funkar ändå.
Maken ägnade sina lediga stunder åt att isolera kallsalen med 90mm träfiberisolering utöver de 45 mm som redan fanns (ja, det är en kallsal, mer isolering än så behövs inte) och sätta 12mm plyfa även där. När den yngre familjen passerade på sin väg hemåt så ryckte svärsonen in och hjälpte till.




Väggarna vid sidan om murstocken kläddes med 12mm minerit av brandskyddsskäl, det blir en större kamin där så det kräver lite skydd mot värmen.

Trots ishavsvindar satt vi i solen och njöt mellan varven. Altanen invigdes för våren och barnbarnen fick sina grillade mackor och korvar som vanligt, det är tur att elden värmer lite.
När vi åkte tillbaka till storstaden så drog snöstormen in igen till förtret för alla som bytt till sommardäck. Vi får väl se om något ligger kvar till nästa helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar