tisdag 5 januari 2016

Halvväg(g)s

Det går framåt! Nu när golvet är på plats så är det dags att regla väggar.
Köksväggen får stadiga reglar på 45x95 mm. Den liggande regeln skruvas ner i golvet, den övre mot loftets golvbjälkar som fick kompletteras med 45x70mm kottlingar för att fästa väggen i. Regeln mot väggen skruvades helt enkelt rätt in i befintlig vägg med underliggande regel. 

Väggen mellan sov- och tvättrum reglas med 45x45mm så länge.

På reglarna sätts 11mm OSB som täcks av gips mot sovrummet. Nu mer kan man få gipsskivor som är 90cm breda, så mycket mer lätthanterligt än de byngliga 120cm! 



Tvättrum! Blivande i alla fall...
Väggen mot sovrummet kommer att bli dubbel då vi ska bygga in en skjutdörr mellan hall och sovrum i den väggen. Första halvan är färdig och är endast 45mm tjock, sen ska det bli en 50 mm bred spalt för dörren och sen en 45mm bred vägg till. Den väggen ska dock få 70mm breda reglar för stabilitetens skull, det ska hänga ett handfat och lite annan inredning där. 

Gips på väggen i det blivande sovrummet.


Början till dörröppning till tvättrummet.

Väggreglar med extra bred kottling för ett hörnhandfat. Motsvarande finns bakom OSBn mot ytterväggen.
Detaljbild...

Stående reglar (45x70mm) passas in men först ska skenan för skjutdörren sättas fast. Det får bli i morgon!

Vad som inte syns är att vi ändrat plats för varmvattenberedaren och därför kottlat på ytterligare mot ytterväggen ovanför den blivande toaletten. Tidigare hade vi tänkt ha beredaren mot långsidan av huset då vi planerade en förbränningstoalett som behövde ett ventilationsrör mot kortsidan. Men med den nya avloppsanläggningen och brunnen kan vi istället ha en vattentoa som blir mindre, lägre och inte kräver ventilation, då blir det plats för beredare ovanför toan och bättre plats i det minimala rummet.
Ner med OSB-skivan, skruva dit med kottling och upp med skivan igen! Han får lite extra jobb, mannen, när 'beautification committee' har sammanträde! 

Nu kom den lilla, lilla byggfläkten fram till slut. Är det 15-17 grader kallt ute är det skönt med ett tillskott på värmesidan. Det kanske inte blir så många plusgrader men allt mår bättre, inklusive kroppen, om temperaturen rör sig runt nollan! 

Lite utejobb har det också blivit. Ett snörasskydd har monterats på taket ovanför dörrarna. Det KAN ju komma snö! 😄
Och det gäller att passa på när vi har den yngre generationen på plats så gamlingen slipper klättra. 

Hängrännan har också den kommit på plats även om det knappast syns på bilden, stupröret får vända till knutbrädorna är på plats.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar