lördag 15 juli 2023

Sol, vind och vatten

Det är kul att bygga men inte när det regnar en hel dag. Så i onsdags ställde vi in och pysslade med andra saker. Jag och drängen gjorde ärenden på stan och maken ägnade sig åt vårt lilla torp intill vår stuga. Vi fick överta dotterns ugn där varmluftsfläkten slutat funka men över- och undervärme är ok. Den sätter vi i det lilla huset vi sakta ska renovera när tid gives. Mormors mikrovågsugn fick också flytta in. 

Det som flyttade ut var ett gammalt litet kylskåp med ammoniak som kylmedel, vi har en fristående kyl/frys som används flitigt av oss alla när våra egna inte räcker till. Bänken i det lilla huset är väldigt lågt så på sikt ska den höjas till normalhöjd (ca 15 cm upp) och då hamnar vår halogenhäll vi bytte ut mot induktion i stan där. Återvinning är toppen!

Torsdagen kom med moln, kalla nätter och blåst men det är bra arbetsväder. Lite mer utfyllnad under fönstret där att det ruttna tagits bort.

Så här ser huset ut ”naket”:
Det är många som kommenterar de stående brädorna och undrar om det är en utbyggnad. Men som jag skrev i förra inlägget så är det en tidigare ingång med veranda som var där. Den flyttades för mer än 50 år sedan och det är skönt att se att konstruktionen är så fräsch.

På fredagen kom solen och värmen tillbaka och på kvällen även den yngre familjen. Drängen, som den ”pre-teen” han är var lagom intresserad, han vill bara hänga i soffan med mobil och Nintendo. 

Medan maken kompletterar stöttor på vinden så vi kan fästa spikläkten plockade jag ut fönster som behöver lite kärlek.

Fönsterrenovering är ett stående sommarjobb för mig som fått vila de senaste åren när vi byggt ladan. Det här fönstret gjorde jag iordning för 23-24 år sen och det är bara den undre rutan som behövs kittas om, sen är det olja och linoljefärg som behövs. Mina glasmästarkunskaper är tyvärr också vilande, mer träning är nödvändig! Det blev lite glaskrossarkunskaper som tog över istället. Irriterande men ingen panik, glas finns i lagret!

När alla stöttor kom på plats efter att stockarna jackats ur både över och under så var det dags att packa in väggen i vindduk. Men först isolerades delar som inte går att komma åt inifrån, kanske isolerar vi vinden nångång och då är det bra att det är gjort. Maken kompletterade också drevningen runt fönstren och självklar användes träfiberisolering, vår nya favorit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar