tisdag 18 maj 2021

Shorts och T-shirt eller ylletröja och gummistövlar.

Eftersom veckan före kristiflygare var en kort vecka bestämde vi oss för att arbeta på långdistans från stugan de dagarna. Vi åkte således upp torsdagkväll som vanligt och möttes av en glad överraskning när vi svängde in på vår väg.

Nu äntligen grävs det för fiber! Slangar i marken där det är ”lättgrävt” är i alla fall en bra början. Hur de tänker runt stenar är ett annat problem. Vi får väl se hur de löser det.

Under helgen grundade jag taket i tvättstugan. Mycket bra övning för att motverka gamnacken jag får att för mycket arbete vid dator och iPad.

Maken ägnade sig åt att göra smygar till dörrar och fönster samt en tröskel till dörren mot ängen. Den senare har fått tre lager fernissa och smygarna har kvistlackats och grundats. 

Det är lite trångt i rummet när allt ska målas och lackas så vi får jobba i skift. Är den ena inne så är den andra ute och tvärtom.

På måndagen fick vi besök av elektrikern. Vi använder en familjefirma som varit hos oss flera gånger. Nu är det tredje generationen som skolas in i arbetet. Resultatet blev en säkringspanel i tvättrummet samt en kabeldragning genom garage och kallsal.

På tisdagen fixades även en ny säkringspanel i den lilla stugan som vi köpte i höstas. Skönt att få elen kollad och åtgärdad.

Under veckan passade jag på att åka till färghandeln för nu hade beautification committee sammanträtt och beslutat om färger och nyanser i rummet. Jag är inte förtjust i vattenbaserade lackfärger då jag tycker de rinner och droppar alternativt inte flyter ut så jag vill ha en hederlig oljealkyd vilket inte är det lättaste att få tag på. Men Jotun har, ännu så länge. Efterfrågan är inte stor och därmed är lagret litet i butiken. Resultaten blev att jag kom hem med en trelitersburk istället för 4 stycken och en en-liters. Alltid nåt att börja med. Tyvärr tänkte vi inte hela vägen så det blev en burk väggfärg att börja med, det hade varit betydligt smartare med takfärgen. Nåja, man kan inte få allt.
Väggar och tak slipades av och torkades inför målningen.

Innan målarmästaren (jag) kunde sätta igång så skulle två ventilhål borras upp. En ventil utanför duschen och en på den blivande toaletten.


Till helgen kom värmen, den yngre familjen och alla blommor. Även älgfamiljen och rådjuren hälsade på. På avstånd dock. De har väl lärt sig av pandemin!

Plommonträdet blommar, björkarna slog ut. Min enda tulpan har blivit tre och den mycket speciella dubbla påskliljan hamnade i en vas i köket ”för man får ju plocka gula blommar, eller hur?”. Femåringen förser oss annars med maskrosor i mängder.



Gullvivor och forsythian fick stå kvar ändå. I alla fall den delen av busken som inte rådjuren ätit upp.

Torsdag och fredag kunde vi gå i shorts och t-shirt, lördag och söndag kom tjocktröjor och gummistövlar fram. Vädret varierar rejält, från sol och sommarvärme till råkyla och regn. 

Det där med färg är lustigt, nyansen påverkas så enormt av ljuset. Hur ljuset faller in, om det är morgon- eller kvällsljuset. Jag målade kortsidans panel vackert gul. Efter fikapaus fortsatte jag med långsidan. Samma burk men det blev en helt annan nyans! 
Visst förändras nyansen när färgen torkar men det tog faktiskt hela helgen innan vi konstaterade att det är samma nyans på båda väggarna! När jag hämtade resten av färgen på fredagen var personalen lika förvånade som vi. Men det blev ju bra till slut och sen ska det på ett lager till.
Resten av långhelgen gick åt att kvistlacka, grunda och måla smygar, lister och foder. Taklisterna har inhandlats liksom hörnlisterna som även satts på plats. Kommande helg blir det ytterligare en strykning väggpanel samt två strykningar takpanel om vi hinner. 

Det är ett pussel att få ihop allt målande och alla lister. Nästa stora jobb är kakling av duschen och då måste fodret till dörren vara på plats. Innan dess ska smygen spikas upp och före det tröskeln. Taklisten ska även den vara målad och uppsatt vilket gör att väggen behöver vara färdigmålad. Praktiskt är även att taken är färdigt. Så det blir till att måla, måla och måla nästa helg men eftersom alkydfärgen tar ett dygn på sig att torka så behövs fler dagar än vad helgen bjuder på. Vi får se om det kanske blir ett kvällsskift på torsdag och fredag för att hinna med. Annars får det vänta, vi har ju inte bråttom direkt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar