onsdag 4 september 2019

Fylla och grilla?

Nu var det ett tag sen, jag lovade ju veckorapporter? Glöm det. Det blir som det blir.
Fylla, ja fylla ut alltså. Fylla ut runt grunden. Och inuti.

Jord och grus på utsidan, grus på insidan. Grunden till garaget fick en fyllning av 8-16 makadam, ca 30 cm tjockt lager.

Den delen av grunden som ska putsas fick en omgång primer.
Maken, som varit uppe på andjaktspremiär under veckan passade på att hämta ett vinkeljärn till garagegolvet.
 

50x50 mm och 6 m lång med rejäla kramlor av armeringsjärn. Kanske inte helt lagligt att köra på vårt lilla släp. 

Den ska alltså gjutas fast i golvet där infarten till garaget är. Tillverkad av den lokala smidesverkstan som gjort andra jobb åt oss tidigare.

Helgen gick fort och snart nog kom nästa. Då hade vi fått leverans av skumglas som resten av garagegrunden ska fyllas med. Ett intressant material, minst sagt. Återvunnet glas som smälts, blandats med ett skummedel och sen bubblats med luft. Resultatet ser ut som pimpsten, ungefär.   

Mycket lätt och poröst. Mycket hög bärighet, vilket man inte kan tro när det är glas, och god isoleringsförmåga. Kapillärbrytande. Perfekt för husgrunder således.


Den svenska tillverkaren heter Hasopor, vilket inte har med sopor att göra utan med porer. Poröst.
  

8 storsäckar a 1,5 kbm. Varje säck väger ca 270 kg. Lätta 12 kubik som ska köras ner i grunden kan tyckas. Många skottkärror blev det... de sista 4 säckarna tog vi hjälp av grannen för att få dit. Definitivt tidsbesparande! 
 12 kubik krattades ut av undertecknad. Träningsverk, nån? Eftersom ”stenarna” är skrovliga så faster de vid varandra. En skyffel har inte en chans att komma till utan det är kratta som gäller. Ca 35-40 cm tjockt lager.
  

En padda av det lite lättare slaget, 50 kg, gick över det 3-4 ggr. Intill verkstadsväggen fick den manuella paddan användas, en kubb med två reglar på. Bara det funkar så.

 

Det slutgiltiga lagret med skumglas blev ca 35 cm tjockt efter paddning. Markduk på det och sen armeringsnät. 
  
 

  

 Vi hann inte bli klara med armeringen för plötsligt öppnade sig himmelen. Åskan hade mullrat konstant i närmare en timme men höll sig på behörigt avstånd tills plötsligt åska och blixt kom samtidigt i en rejäl smäll. Då gick vi in. Armeringsjärnet riskerade att bli ett grillgaller och vi ville inte vara köttbitarna som låg på. Vattnet som hälldes över oss var inte nådigt heller, det kom 14 mm på en kvart och ytterligare 14 mm den närmaste tiden. Wet t-shirt competition var bara förnamnet, blöt ända in på kroppen snarare. Vi får fortsätta om två veckor istället för nu närmar sig norrlandsjakten och med den ett bygguppehåll.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar