torsdag 13 april 2017

Göra färdigt

Våren 2014 började vi bygga glasverandan på gamla huset. Det tog ett år att få den klar, det är mest fönstren som inte är helt färdigrenoverade. Anslutningen, dvs dörrhålet, till huset har däremot fått vänta, lillstugebygget prioriterades. Köksfönstret flyttades ju också vid bygget och där har vi haft vindväv istället för foder. Nu var det hög tid att få dit både fönsterbrädan och fodren. 




Bara spackling och målning kvar, men det får vänta till vi kan stänga av och täcka över elementet, dvs till lite varmare dagar, det känns ju inte jättekul att få elementet fullt av slipdamm direkt. Kan ju tänka mig brandrisken.

Kökshålet har också varit täckt av vindväv för att inte ha fri isolering. Delar av den gamla timmerväggen var rejält rutten under och vid sidan av det gamla fönstret så den måste bytas ut.

Här satt timmerstockarna lösa så det gick att lyfta bort två varv.

På andra sidan syns den ruttna väggen. Bara fnöske istället för trä. Hålen efter de gamla dymlingarna som höll ihop stockarna finns kvar men dymlingarna är borta. Här inne bor husets "Mucklor". Den som kan sin Pettson och Findus förstår precis vad vi menar, ni andra får läsa på i Sven Nordqvists böcker!

Eje reglar upp med 2x2" reglar.

Isolering, OSB och sen en tretexskiva på det. Resten av köket är klädd med tretex så vi fortsätter med det materialet.


Som sagt, här syns det att vissa delar måste bort.

Den gamla timmerväggen isolerades förr genom lerklining, dvs lera blandat med halm eller linhalm. Ovan på det spändes det papp som målades eller tapetserades. Det var minst två lager tapet på leran, därefter en tunn masonit eller möjligen tjock papp (därom tvistar de lärde, dvs jag och maken), sen ett par lager tapet till och utan på det tretex och ännu mer tapet. Välisolerat, således! 


Ut med allt gammalt och ruttet! Mycket skräp blev det...

Mitt i väggen dök det upp ett järn, det fick sitta kvar.

Här reglades det med 2x3".

Så där, nu inväntar vi infodring av hålet! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar