måndag 13 februari 2017

Länge sen sist!

Jo, det var 3,5 månader sedan förra uppdateringen men det har inte varit så mycket att rapportera om.
Kaminen gick det långbänk i, det är verkligen en historia för sig!!

Så här är det:
Vi bestämde oss för en kamin i somras, från den närliggande butiken och bad om anbud på installation, skorsten, plåtjobb mm. Det vi fick var lite högre än vi förväntade oss och självklart tar vi in ytterligare ett anbud, den här gången från en bekant som gjort jobb åt oss förut men som håller till i Huddinge. Lite långt att köra tyckte vi.

Priserna överensstämde hyfsat med varandra, så vi vände oss till den lokala leverantören. Det hade dragit ut lite på tiden så den kaminen vi ville ha fanns inte kvar (inte till det priset i alla fall) men det fanns ju andra. Åter ett nytt anbud, jo då allt skulle ingå precis som vi bestämt i somras.
När det väl var tid för beställning ställde vi åter frågan: ingår allt som  uppgjort? Men se, då var det annat ljud i skällan! Nej, inte det, och inte det... Det där med plåt på taket, nja... det var ju brant och halt (de kunde först i november) och nej, då ville de inte....

Åter till vår bekant i Huddinge. Han beställde en motsvarande liten fin kamin från Danmark. Och vi väntade leverans v 44.
Kommer ni i håg? Vecka 44. Snökaos. Sverige stod still. Leveransen från Danmark kom inte fram.
Det tar väl bara lite längre tid kan tänka? Icke... sent om sider fick vi reda på att den gått tillbaka till Danmark! Nytt försök...
Skorstenen var beställ och levererad i alla fall, alltid nåt!

Pär står redo på taket. 
Den 2a december fick vi äntligen installation! Pär och Thomas klarade allt på en dag. Vi hade satt upp byggställningar inne och ute helgen före så nu var det bara att köra. Det är inte lätt att beräkna vinklar och hålstorlek så hålet i taket blev väl lite större än nödvändigt, men det är bara att se det positiva, brandrisken minskar! Det ska ju ändå täckas av plåt.


Thomas och Pär i full gång inne.

Kamin och skorstensröret på plats!
Den lilla lilla kaminen, i den lilla lilla stugan,



Men inte går väl allt på räls? Den plåten som skulle sitta på insidan mot taket hade helt fel vinkel och var dessutom för bred för att få plats mellan takstolen och väggen. Tillbaks till plåtis! Dessutom saknades isoleringen i taket mellan skorstensröret och tak.


Det går en vecka och Thomas kommer upp med ny plåt. Ännu mera fel... den var gjord för ett platt tak, inte 47 graders vinkel. Isoleringen kom dock på plats.

Plåtis fick hjärtinfarkt och åkte sen på semester, ja ni hör - det har gått troll i kaminen!
Nåja, byggställningarna har tagits ner, barn och barnbarn intar stugan efter nyår. Uppvärmning får ske genom ordinarie radiatorer, täljstenselement samt en byggfläkt. Den senare gör att en fas går varje gång vi kör igång, på grund av överbelastning men det fixar sig!






Den 27 januari sitter plåten äntligen på plats, trots diskbråck, influensor och annat som kan ställa till det! Nu ska vi bara få ut besiktningsman/sotarmästaren.











Innan besiktningsmannen kan/får klättra upp på taket måste takstege och plattform vid skorstenen på plats. Jörgen och Eje fick upp dem efter lite trixande, byggställningar monterades igen, taket var glashalt av frost men det gick bra ändå.

Det var inte lätt att få tag på sotarmästaren heller. Vi började ringa efter trettonhelgen men ingen tid fick vi. Tillslut efter tjat och gnat kom han i dag, den 13 februari, och han var så nöjd. Förstås. Tacka 17 för det! Vi passade på att bränna av kaminen, dvs elda så att alla oljor och övriga rester förbränns. Det innebar att dimman låg tät inomhus och det luktade starkt av bakelit och andra mumsigheter. Men nu är det klart!


Det har ju inte stått still under tiden förstås. Nu har det möblerats, bäddsoffa har köpts in och provsovits i.  
Matbordet skruvats ihop, garderober har monterats liksom badrumskåp. Vattenkokare och kaffebryggare är på plats, tallrikar, glas och muggar finns i skåpen.

Lilleman har provsuttit lådorna i köket. Det kallas kvalitetskontroll.

 De börjar helt enkelt bli riktigt beboeligt, och Lotta och Jörgen med de små har bott där flera gånger redan. Nu kan de skippa stearinljusen i kaminen och elda i stället. Det känns skönt.

Trösklarna kom även de på plats i dag. De har limmats fast och står under tryck till nästa helg. Sen återstår stegen upp till loftet. Vi prövar oss fram med olika vinklar, bredder, längder, fast eller flyttbar. Tillslut ska vi väl få till det.

Sen återstår lite utearbete till våren/sommaren. Muren ska målas, fönsterfoder ska på plats, fönster ska målas, de vita fodren och knutarna behöver en strykning till. Och sen altanen. Men det får di unga bygga själva!

Ja , det var en sammanfattning av höstens och vinterns händelser. Så fort vi får besiktningsprotokollet från besiktningsmannen ska det in till kommunen och sen är hela bygget godkänt.
Äntligen!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar