söndag 7 augusti 2016

Sista semesterdagarna

Sista dagarna för mig, i alla fall. Eje har en vecka till, Lotta och Jörgen stannar i stugan några veckor till och Kalle har inte ens börjat sin.

Vad har hänt? 32 ton grus levererades av lastbil. Två släp har hämtats på egn hand.


Tack och lov fick vi låna en Bobcat också, det underlättar. Gruset spreds på uppfarten längs ladan och upp mot pumphuset.

Lilldrängen hjälper förstås till.

Den yngsta får pröva på skopan på sitt sätt.

En parkeringsplats för två bilar har anlagts bredvid ladan. Nu får vi plats med familjens alla bilar!

Släpkärran har sin plats bredvid cykelförrådet och här har rensröret till avloppet fått en gjutjärnslock och tagits av till markhöjd.


När inte maskinerna räcker till tar vi till handkraft, tur att det finns skottkärror i flera storlekar. Inget fel med barnarbete, eller hur?

Har vi en maskin tillgänglig passar vi på att ägna oss åt trädgårdsarbete också. Som om det inte räckte med att gräva upp gräsmattan två gånger förra sommaren... Nu blir det lervälling en vinter till!

Underarbetet till en blivande uteplats, bort med grässvålen på med markduk och krossad mackadam. När det så småningom paddas ner ska det bli en grusad uteplats.
Som synes så rök trappan samtidigt, det är ju praktiskt med två småtroll i huset, eller hur?
Jörgen har kämpat väl och grävt hål för att gjuta stolpar till trappa och sittbänk.







Sittbänken ska fortsätta runt hörnet så jag får min "ljugarbänk" i söderläge! Dessutom ska det bli grus längst hela husväggen för att dränera lite längs med grunden.

I år har jag även grundat fodren runt fönstren på glasverandan. Inte lätt att få till i söderläge, antingen är det sol hela dagen eller så regnar det. Lagom mulet är det optimala målarvädret vilket inte händer ofta en svensk sommar.

Ett av fönstren fick en duvning också. En sprucken ruta byttes samtidigt som hela fönstret skrapades rent, oljades, fick nya vnkeljärn och nytt kitt.


Riktigt linoljekitt är det ända som duger på gamla fönster, liksom klassisk linoljefärg.

Vad har hänt på lillstugan? Vatten, eldragningar, brytare och kontakter. Nu saknas lampor för att det ska bli ljus i stugan.

Stuprör har också kommit på plats fram och bak.


Inomhus har muren grundmålats en gång och ett lager täckfärg lagts på på halva väggen. När andra burken öppnades upptäckte jag att den inte skakats efter att den brutits. Ingen höjdare direkt, för det går inte att röra upp den till samma nyans som den skakade. 
Det blir till att köra till målarbutiken och köpa ny, jag tar med och reklamerar den gamla där den köpts in. Typiskt...

Under sommaren har även en ny vägsträckning mätts upp. Vägen förbi vårt hus flyttad till andra sidan.


Vägen kommer att gå till vänster om den närmaste elstolpen och sen till höger om nästa. Visst hamnar den relativt nära vårt hus, ca 2-3 meter från knuten men det är betydligt bättre än 2dm som det är idag.

Kalle anslöt till helgen och vi passade på att tjuvstarta kräftsäsongen när hela familjen var samlad för en gångs skull.



Nu ska jag fara till stan, jobbet kallar igen. Lite tungt när de andra (utom Kalle) får vara kvar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar